Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil forby nakne barn på nett

Om du tar bilder av din to år gamle datter på stranda og legger dem ut på familiens nettsted, kan du i framtida risikere å få politiet på besøk.

Pedofili
Dette kan bli resultatet om organisasjonen Redd Barna får det som de vil.

Ny rapport

Tilsynelatende uskyldige strandbilder av nakne eller lett påkledde barn kan i bestemte sammenhenger fungere som porno, mener organisasjonen. Derfor vil de ha forbud mot slike bilder på nettet.

I en ny rapport utarbeidet av Redd Barna i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Italia tar organisasjonen i følge til orde for at bilder av barn som i dag ikke er straffbare, skal komme inn under straffeloven.

– Sammenhengen viktigst

– Vi tar ikke til orde for at folk ikke skal legge ut hyggelige familiebilder av sine barn på nettet. Problemet er at bilder som de fleste vil anse som seksuelle og dermed grovt krenkende overfor barna i dag ikke rammes av straffeloven, sier Elizabeth Skogrand i Redd barna til ITavisen.no.

Skogrand leder Redd Barnas arbeid mot overgrep på Internett. Hun mener det er politiets og domstolenes oppgave å sikre at ikke uskyldige blir tatt.

– Vårt fokus er på barna. At uskyldige kan bli tatt på grunn av manglende teknisk innsikt eller andre årsaker, er for oss et marginalt problem og å snu saken på hodet. Det er det i så fall politiet som må svare for, sier hun.

– Helt vanlige menn

Rapporten, som legges fram i dag, advarer mot å bare fokusere på pedofili. Den hevder at det er ganske alminnelige mennesker – for en stor del menn- som bruker slike bilder seksuelt.

– Vi vet at søkeord som «Lolita» og «preteen» er blant de vanligste på nettet. Faktisk vanligere enn søk på aktuelle nyhetssaker. Det er åpenbart at det er langt flere som aktivt oppsøker slike bilder enn de som er definert som pedofile i medisisnk forstand, sier Skogrand.

Samtidig advarer rapporten mot å fokusere for mye på brukerne og overgriperne. Det viktigste er å hjelpe barna som har vært utsatt for dem, mener Redd Barna.

Stikkord: internett