Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Biotech og nanotech sammen

Nano- og bioteknologien kobles sammen i et felles forum. Dermed kan framtidspessimistenes verste mareritt være ett skritt nærmere.

nanoteknologi vignett
Forskere i USAs tekonologi-sentrum Silicon Valley starter nå et eget konsortium der de skal prøve å føre bioteknologi og nanoteknologi sammen.

Lobbyorgan

Konsortiet vil i tillegg til å være et faglig samarbeidsforum jobbe med å koble forskermiljøet med næringslivet, samt drive lobbyvirksomhet for den gryende biomekaniske industrien.

– Vi har allerede den høyeste konsentrasjonen av informasjonsteknologi. Vi har også den største konsentrasjonen av bioteknologi og biomedisinske firmaer. Det som mangler er en sterk forbindelse som kobler alle disse ressursene sammen, og en samlet strategi for å fange opp de økonomiske fordelene av konvergens i vårt område, sier konsortiets leder Russell Hancock til News.com.

Full av dilemmaer

Både bioteknologien og nanoteknologien inneholder store, uløste moralske dilemmaer og kan etter manges oppfatning føre oss inn i en framtid vi ikke ønsker.

Det kan derfor virke skremmende at disse to miljøene nå går sammen i organet The Technology Convergence Consortium.

Ny super-rase

Mens bioteknologien handler om manipulasjon av livets biologiske byggesteiner, er emnet for nanoteknologien mekanikk og elektronikk i lilleputt-størrelse.

Andre har kommet svært langt i å bygge ørsmå roboter. Enkelte forskerne tror at roboter på størrelse med bakterier på sikt vil kunne utføre for eksempel rengjøringsoppgaver.

Skeptikerne frykter at slike biomekaniske enheter vil kunne oppføre seg som en slags super-art, og dermed påvirke jordas miljø.

Annonse
Stikkord: Maskinvare