Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Koordinert masse-angrep

Noen av verdens største universiteter og forsknings-systemer har de siste ukene vært målet for en serie tilsynelatende samkjørte dataangrep.

Hacking datainnbrudd ill.
Amerikanske sikkerhetseksperter er bekymret over det som tilsynelatende har vært en større mengde koordinerte datainnbrudd mot større datasystemer de siste ukene.

Særlig har universiteter og forskningssenter blitt offer for angrepene, melder CNN. Deriblant Stanford University, San Diego Supercomputer Center, og National Center for Supercomputing Applications ved University of Illinois.

Blant maskinene som har blitt angrepet er Solaris og Linux-systemer der hackerne har klart å kjøre passord-knekkeprogrammer selv på maskiner med de nyeste sikkerhetsoppdateringene installert.

Frykter kjempeangrep

Nøyaktig hva målet med innbruddene har vært er ikke kjent, men eksperter frykter at hensikten kan være å ta over kraftige offentlig kontrollerte datasystemer – der sikkerheten ofte er lavere enn hos bedrifter – og så bruke disse til å organisere massive såkalte «denial of service»-angrep.

Et slikt koordinert angrep vil kunne senke mange store nettsteder og føre til større ytelsesproblemer på Internett, skriver CNN.

Politiet er involvert i saken, men vil ikke si hvor mange institusjoner som har blitt hacket – bare at antallet beskrives som stort.

Stikkord: internett