Kommentar Tore Neset

Annonse


Meningsløs EU-bot

Kommentar Tore NesetMed rekordboten på over 4 milliarder kroner som de i går ila Microsoft, viser EU at de nå slår inn på det samme sporet som amerikanske myndigheter forsøkte seg på. Som kjent rant hele antitrustsaken i USA til slutt ut i en suppe av ubegripelig finjuss og noen fislete delstatsforlik om gratis programvare til skoleverket.

Felles standard

Jeg er verken EU-motstander eller Microsoft-elsker (hvem er forresten det siste?). Men dette er rett og slett hets av et selskap som ikke har gjort noe annet enn å drive sin forretning på en slik måte at kundene vil ha produktene deres.

Folk ønsker rett og slett en standard, framfor et virvar av plattformer som ikke snakker sammen. Når de åpner et filvedlegg, er det greit at det kan leses i Word, Excel eller Powerpoint – som alle har. Og ikke slik som før, da du kunne risikere at dokumentene kom som Ami Pro, Lotus 1-2-3, Word Perfect eller WordStar-fil som var helt eller delvis umulig å lese for de som ikke hadde akkurat den samme programvaren.

Minoriteten ikke bedre

Microsoft har i vesentlig grad bidratt til at vi alle kan kommunisere med hverandre. Vi har alle PC. Og skulle vi tilhøre minoriteten med Mac- eller Linux-maskin, følger disse stort sett Microsofts standarder. Det går litt andre veien også. Microsoft oppfant verken Internett, HTML, IRC eller Usenet, men de har blitt tvunget til å støtte det.

Og se på Microsofts eneste seriøse konkurrent på operativsystemer for personlige datamaskiner, Apple. Sa noen monopol? Du kan ikke kjøpe en Mac uten Apples operativsystem. Og du kan ikke installere Mac OS på en PC.

Alt i ett-pakke

Og forsyne meg leverer Apple både bilde- og filmredigeringsprogram, DVD-brenneprogram, musikkprogram, full kontorpakke og til og med et fullbods musikkstudio med maskinene sine. Svært få burde føle behov for å kjøpe mer programvare etter at de har pakket opp en ny Mac.

Og har du først en Mac, har du automatisk tilgang til framkalling av bilder og nedlasting av musikk – via Apple. Andre i samme marked stiller langt bak i køen, rett og slett fordi de ikke kan tilby tilsvarende programvare for Mac-plattformen.

Sviktende logikk

Jeg skjønner at EUs logikk går ut på at Microsoft er i en særstilling. At de med 95 prosents markedsandel på alle vis har monopol på PC-markedet. Og at de ved å legge inn en applikasjon som Media Player har gjort det vanskelig for konkurrenter å selge sine tilsvarende produkter.

Etter min mening svikter denne logikken totalt. Microsofts lydstandard wma har hatt lite hell med seg i markedet, på tross av teknisk overlegenhet. De fleste foretrekker fortsatt mp3, fordi alle andre bruker det og fordi det ikke er befengt med kopibeskyttelse (DRM). Microsofts videostandard Media 9 har ennå ikke gjort noe særlig inntrykk. Fortsatt vil folk ha DivX, Xvid og VCD – selv om det gir både dårligere bilde og mindre komprimering enn Microsofts variant.

Vil ikke alltid ha Microsoft

Det er med andre ord lite som tyder på at Microsoft – så mye de enn måtte ha prøvd – klarer å dominere folks valg av mediestandard.

På tross av dette straffes de med en milliardbot. I tillegg blir de tvunget til å fjerne sin egen mediespiller: Dette bryter i hvert fall med denne skribents rettsfølelse – på tross av at boten sikkert er lommerusk for søkkrike Bill Gates.

Turer fram som før

I tillegg er dommen meningsløs. Det er ingenting i den som hindrer Microsoft i å bygge inn medieavspilling, HTML-støtte og alt mulig annet i sitt kommende operativsystem, bare det ikke gjøres på applikasjonsnivå. Signalene i forkant av Longhorn tyder på at de kommer til å gjøre akkurat det.

I så fall blir det endelige resultatet at EU har blitt 4 milliarder kroner rikere (sikkert lommerusk for dem også, men et hyggelig bidrag åkke som). Mens bedriften de skal straffe ikke bare fortsetter som før, men i fred og ro ytterligere styrker sin posisjon i markedet på bekostning av de som lever av å levere tredjeparts programvare.

Les hele dommen fra EU-kommisjonen HER.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse