KISS DP-450 hovedbilde

Annonse


– Vi stjal ikke koden

KISS DP-450 hovedbildeFor en uke siden gikk de ungarske programmererne bak Linux-programmet Mplayer ut med påstander om at det danske selskapet Kiss hadde brukt deres kode i programvaren som styrer avspillingen i Kiss DVD-spillere.

Populære spillere

Kiss er kjent for å lage stuespillere som takler en lang rekke formater, blant dem det populære nettformatet DivX.

Mplayer er en svært utbredt programvarebasert videospiller for Linux. Også denne takler de fleste formater som finnes – både på nett og disk.

– Oppfyller GPL

Bak Mplayer står en gruppe idealistiske ungarere. De mener at Kiss har tatt koden fra dem, og har på sitt nettsted publisert de delene av Kiss-koden som de hevder er identiske med Mplayers kode..

Nå svarer Kiss på kritikken. I et intervju (Krever RealPlayer) med Danmarks Radio sier direktør Peter Wilmar Christensen at koden er deres egen. Og at alle «lån» fra Linux har skjedd i samsvar med GPL (General Public Licence)-lisensen.

Vil ikke ha penger

Denne lisensen gir alle – både privatpersoner og bedrifter – rett til å benytte koden så lenge endringene gjøres offentlig tilgjengelig for videre bruk, distribusjon og utvikling. Mplayer mener derimot at Kiss har gjort det de mener er en modifisert utgave av Mplayer-koden til sin egen, uten å gjøre den tilgjengelig for andre.

Mplayer-talsmann Gábor Bérczi, som i Linux-miljøet er kjent under kallenavnet Gabucino, understreker at opphavsmennene ikke er ute etter penger. De har heller ikke økonomiske ressurser til å ta saken til retten verken i Danmark eller Ungarn.

Samme kilde?

Kiss-direktør Christensen mener årsaken til likheten mellom Mplayer og Kiss-programvaren kan ligge i at begge har brukt samme kilde uavhengig av hverandre.

De få linjene det er snakk om regulerer i følge Danmarks radio bare språkvalget til undertekstene på DVD-filmer. I følge Christensen bruker Kiss-spillerne en helt egen overordnet styringsvare, kalt LinePlayer. Denne er også Linux-basert.

Jus-ekspertise Danmarks radio har snakket med, mener GPL-lisensen har svakt vern under dansk lov, og at Linux-opphavsmenn først og fremst må sette sin lit til folks moral.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse