Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tar penger for iLife

Det er slutt på gratis oppdatering av videoredigering og fotoalbum for Mac. Nå må brukerne ut med 449 kroner for iLife-pakken.

Apple iLife
Tidligere kom oppdateringer av iPhoto og iMovie gratis ned på harddisken til Mac OS X-brukere som allerede hadde kjøpt programmene gjennom operativsystemet. Det er det definitivt slutt med.

Oppgradering for 199

Musikkprogrammet iTunes vil fortsatt være gratis – både for Mac- og Windowsbrukere. Men oppdaterte versjoner av de øvrige programmene er bare mulig å få i iLife-pakken, som selges for 449 norske kroner via AppleStore.

Et oppgraderingstilbud som gjelder fram til 12. mars koster under halvparten – 199 kroner. Og de som kjøperen ny Mac etter 6. januar 2004 som ikke har iLife 04 installert, får oppgraderingen gratis .

Alle Mac-er som ruller ut av samlebåndet fra nå av vil ha iLife 04 forhåndsinstallert. I tillegg til de fem gamle kjenningene iTunes, iPhoto, iDVD og iMovie får du med musikkredigeringsprogrammet Garageband på kjøpet.

Skriker – og betaler

Mac-folket har ikke vært sene om å skrike opp når tidligere gratistilbud fra Apple plutselig har begynt å koste penger. Reaksjonene vil neppe la vente på seg denne gangen heller.

Men erfaringen viser likevel at når stormen har lagt seg, godtar mac-brukerne sine grumme skjebne. For eksempel syntes de fleste at det var ekstremt dyrt med .Mac, der man får fattige 100 MB ektsern lagring for 849 kroner i året – pluss hjemmeside, virusprogram og backupløsning.

Men blant de som kastet seg på det gratis prøvetilbudet i begynnelsen, fornyet 80 prosent abonnementet da regningen kom.

Stikkord: lydogbilde, programvare