Telenor grådig

Annonse


Telenor anbefaler telefon-hack

Telenor grådigDermed får de mulighet til å skifte operatør, noe Djuice håper å tjene på gode penger på.

– Dette er moralsk veldig betenkelig. Det overrasker meg at Telenor går inn for noe slikt, sier informasjonssjef Erik Andersen i EE-bransjen.

Ikke regulert

Han har hørt om fenomenet, men kjenner ikke til at har noe omfang i Norge. Selv har han ikke vært borti saken, og ønsker derfor heller ikke å kommentere det nærmere.

Arne Little i norske Post- og teletilsynet opplyser om at de ikke har vært borti denne type saker. Området er ikke regulert, og de har ingen synspunkter på saken.

Annonse


Priskrig

Kampen om de svenske mobiltelefonkundenes gunst har skjerpet seg kraftig utover høsten. De siste dagene har det vært priskrig mellom Telenor Djuice og Comviq.

Men det hjelper lite å konkurrere om kundene hvis de har kjøpt subsidierte og superbillige telefoner med lang bindingstid til en operatør. Telefonene er låst til operatøren med en egen kode.

– Fullt lovlig

Nå har Djuice funnet en vei ut av uføret. På sin hjemmeside www.djuice.se reklamerer de for en tjeneste som låser opp telefonene. De skiver at dette er fullt lovlig, at det ikke innebærer inngrep i telefonen og at du som bruker får frihet til å velge operatør når som helst.

Dagens Industri skiver at Djuice kan lokke til seg nye abonnenter og lure konkurrerende operatører for store beløp. Tilbudet er spesielt attraktivt for kortkunder, som ikke betaler faste abonnementsavgifter.

Låser opp Nokia for 199

Tilsvarende tjenester finnes på det norske markedet, blant annet www.esato.com. I Sverige henviser Djuice til nettstedet mumien.se.

Mumien.se tilbyr å låse opp en Nokia 3200 for 199 svenske kroner. Prisene varierer fra telefon til telefon. Det finnes flere andre nettsteder som tilbyr opplåsning mot betaling. For tiden For øyeblikket er det mulig å låse opp mobiltelefoner fra Nokia, Motorola, Siemens og Panasonic.

har blitt butikk

– Dette kan bli et stort problem i fremtiden, sier Johan Holmberg i svenske Vodafone til Aftonbladet.

Tidligere har »idealister» tilbudt seg å låse opp telefoner. Nå er det flere kommersielle aktører som tilbyr tjenesten.

Liker ikke binding

I Norge er bindingstidene normalt fra 12 til 18 måneder. Enkelte operatører har helt opp til 24 måneder. Forbrukerombudet har varslet at de vil gripe inn mot dette.

Den svenske Mobiltelebranschen (MTB), er ikke glad over utviklingen.

Enkel teknikk

– Foreløpig er ikke dette så vanlig i Sverige som i flere andre land. Men utvikler det seg til noe omfang, vil det føre til dårligere forbrukervilkår, sier administrerende direktør Mats Holme i MTB til Aftonbladet.

Teknikken er enkel. De selskapene som tilbyr opplåsing har tilgang til de nødvendige kodene, og instruksjoner om hvordan man går frem. Dette sendes til kundene mot betaling. Det har så langt ikke lykkes oss å få noen kommentar fra Telenor.

(Denne artikkelen er hentet fra vårt søsternettsted ITavisen.biz)

Annonse