Narkotika teknologi

Annonse


Databrikke sniffer narkotika

Narkotika teknologiForskere ved Georgia Tech skal ha utviklet en maskin som øyeblikkelig kan identifisere lukten av kokain og andre ulovlige stoffer, uten at det er behov for verken foring, trening eller tolking av tilbakemeldingene, melder CNN.

Følsom nese

I nær fremtid vil den såkalte »dog on a chip» (hund på en brikke) kunne erstatte polititjenestemannens beste venn.

– Det virker på samme måte som med hunder, sier Bill Hunt, professor, elektroingeniør og leder av prosjektet. Brikken plukker opp lukten som avgis fra stoffet.

Følsomheten skal også være rimelig god. På noen meters avstand kan brikken kjenne lukten av så små mengder stoff som et billiondelt gram.

Justerbar

Den første brikken kan bare lukte kokain, men den kan enkelt programmeres til å sniffe anthrax, bomber, kjemiske stoffer og sågar kreftceller, sier Hunt.

Maskinen er på størrelse med en telefonbok, festet til en kube med to antennelignende rør. Disse rørene er maskinens nese, som suger inn og blåser ut luft.

Inne i kuben sitter brikken som kan måle om en substans som kokain er tilstede. Elektroniske neser har eksistert i nær 25 år, men ingen har tidligere kunnet måle seg med luktesansen til en hund.

Annonse


Annonse