Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Microsoft Office 2003

Microsoft Office har fått en full overhaling. 2003-utgaven har en rekke forbedringer både i sinn og i skinn.

Vårt testeksemplar er en oppgraderingsutgave av Microsoft Office Professional Edition 2003, og inneholder følgende programmer:

 • Word 2003
 • Excel 2003
 • Outlook 2003
 • PowerPoint 2003
 • Acsess 2003
 • Publisher 2003
 • Business Contact Manager for Outlook 2003 (egen CD)

  Installasjon

  Installasjonen av programvaren gikk greit. Vi valgte fullstendig installasjon, noe som medførte at alle tidligere Office-programmer ble slettet og erstattet med nye.

  Ved oppstart av Outlook brukte programmet noen sekunder på å importere alle meldinger og kontakter fra den avinstallerte versjonen. Dette gikk smertefritt, og alt i alt var oppgraderingen over på noen få minutter.

  Samarbeid

  Flere av nyhetene i Office 2003 går igjen i alle applikasjonene. Det gjelder muligheten for å hente tilleggsinformasjon ved å skrive inn spørsmål for hjelp i et tilegnet felt på verktøylinjen, og det gjelder muligheten for å dele arbeidet ditt med andre. Velger du å dele arbeidet kan flere jobbe på det samme dokumentet som ligger på en server (dokumentarbeidsområde), eller alle kan jobbe lokalt med sin kopi, og så synkronisere med jevne mellomrom.

  Vinduet for epost har et stående felt for forhåndsvisnig av post. Det viser adskillig mer av meldingen enn tidligere.

  KLIKK HER FOR FLERE BILDER

  For at denne funksjonen skal virke kreves imidlertid Windows Server 2003 med Windows SharePoint Services. Det gjelder også om du vil dele andre funksjoner, som kalender eller adressebok.

  Hjelp

  Førsteinntrykket av Office 2003 er meget bra. Når vi åpner de nye programmene ser vi i tillegg til mer behagelige farger og menyer også et hjelpefelt som gir brukervennlig informasjon om hvilke alternativer du har. Feltet kalles «Komme i gang» og kan også hentes frem senere.

  Hjelpemenyen er online-basert og gir deg blant annet oversikt over nyheter om programmet du jobber i, og en oversikt over dine sist brukte dokumenter. Den tette integreringen mot Internett gjør at vi opplever det som om Microsoft forutsetter at alle brukerne i dag er på nett.

  Oppslag

  En annen mulighet som går igjen er oppslag på ord ved at du klikker på ordet mens du holder «alt»-knappen inne. Da får du en liste med alternativer, og kan velge om du vil slå opp ordet i en synonymordbok, få det oversatt til et annet språk, eller gjøre et MSN-oppslag på ordet (søkemotor). Også her kreves Internett-tilknytning.

  Dessverre er det dårlig med oversettelser til og fra norsk, men ettersom dette er en nettbasert tjeneste kan slike funksjoner dukke opp etter hvert.
  Svensk og dansk mangler også.

  Ordlisten og synonymordboken er det imidlertid lite å utsette på. Vi er i alle fall ikke umiddelbart i stand til å finne større svakheter ved denne, selv om enkelte ordsammenstillinger fortsatt blir oppfattet som stavefeil.

  Den «hjelpsomme» bindersen (Office-hjelperen) dukket brått opp for å komme med noen gode råd, men forsvant da vi klikket den bort. Siden har vi heldig vis ikke sett noe til den.

  Word

  Kjøper du Office for å bruke PC-en som skrivemaskin vil du ikke merke store forskjeller ved overgang til 2003. Det aller meste er som før, selv om oppslagsfunksjonene nok kan gi noe ekstra nytteverdi. Men det er først når du jobber sammen med andre at du vil oppleve forbedret funksjonalitet.

  Men for all del – det nye lesevinduet som viser dokumenter i bokformat gjør det mer behagelig å lese lange tekstdokumenter. Og jobber du mye med korrektur er det lettere å registrere og spore endringer som er gjort i teksten. Du kan også legge til kommentarer, merke tekst eller gjøre endringer mens du er i leseoppsett-visningen. Da må du imidlertid huske at du ikke ser siden slik den vil bli skrevet ut. Du må velge «Faktisk side» om du vil se det riktige resultatet (snarvei ligger på verktøylinjen).

  En annen nyhet som gjør det lettere å få oversikt over lange dokumenter er funksjonen «Dokumentkart».

  Word 2003 er også bedre tilpasset bruk av håndskrift, med dette er funksjonalitet som først og fremst er til nytte for engelsktalende brukere med tablet-PC.

  PowerPoint

  I PowerPoint er det kommet en ny lagringsfunksjon der du ved et tastetrykk pakker ned og overfører presentasjonen din til CD. Forutsetningen er selvsagt at du har en CD-brenner på maskinen.

  Når du lagrer på denne måten legger PowerPoint med et lite program som lar deg se presentasjonen i høyere kvalitet også med eldre versjoner av PowerPoint. Dette visningsprogrammet kan kjøres på alle versjoner av Windows (fra og med Windows 98).

  Du får også fornyet funksjonalitet for medieavspilling, og kan blant annet sette opp PowerPoint for fullskjermspresentasjon av videofiler, forutsatt at maskinen som viser presentasjonen har Windows Media Player 8 eller høyere.

  Du kan også velge å ha menyknapper for lysbildenavigasjon gående på din maskin uten at det forstyrrer de som ser på.

  Outlook

  Outlook er nok den applikasjonen der endringene er mest synlige. Visningsvinduet for e-post er tredelt med et stående forhåndsvisningsvindu på høyre side. Til venstre har du mappeoversikt og snarveier, og et felt som viser oversikt over hva du har i postkassen. Du kan også velge et oppsett med flere linjer – i det store og hele er tilpasningsmulighetene mange.

  Det er også lagt inn et automatisk filter for useriøs e-post, og etter det vi kan se fungerer dette filteret godt. Uansett er det en smal sak å justere filteret så dine faste kontakter slipper igjennom.

  Outlook er i utgangspunktet satt opp til å blokkere for nedlasting av innhold fra Internett. Meldinger i HTML-format inneholder ofte ikke bilder, men laster dem ned fra server når meldingen åpnes. Dette blir utnyttet av de som sender spam, fordi det gir dem mulighet for å sjekke at e-postadressen din faktisk er aktiv. Ønsker du like vel å se bildene i en HTML-melding kan du selvsagt velge å laste disse ned.

  Nytt er også skrivebordsvarselet, som toner nye meldinger inn på skjermen i noen sekunder, før den tones ut igjen. Det gir deg akkurat tid nok til å se om meldingen er så viktig at den må behandles straks. Du kan merke den for oppfølging senere, eller du kan rett og slett velge å overse hele meldingen. Vil du følge opp senere kan du «hurtigflagge» meldingen med flagg i ulike farger.

  Kalenderen har også fått et nytt utseende, men funksjonene ligger der du er vant til å finne dem, så overgangen til 2003 går smertefritt. Det hagler ikke med nye funksjoner i kalenderen, men en ting vi setter pris på er muligheten for å åpne flere kalendere samtidig. Her kan du åpne andres delte kalendere og sjekke om de er opptatt eller tilgjengelige på et gitt tidspunkt. Siden du kan rulle i flere kalendere samtidig får du god oversikt over dagen.

  Excel

  Regnearket i Microsoft Office 2003 er angivelig forbedret i forhold til nøyaktigheten ved en rekke statistikkfunksjoner. Ellers er nok muligheten for å dele en arbeidsbok med andre den største nyheten i 2003-utgaven. For å få denne funksjonen kreves imidlertid at du har Windows SharePoint Services 2.0 på serveren, og at du har «Professional»-utgaven av Office 2003.

  I Excel 2003 kan du også opprette lister i regnearket og knytte listene til bestemte data. Det gir mulighet for å behandle og analysere dataene uavhengig av andre data utenfor listen.

  Excel 2003 har også XML-støtte.

  Publisher

  For den som liker å utforme trykksaker av ymse slag er Publisher 2003 et verktøy som gir nærmest et uendelig antall muligheter. Publikasjonene kan du lage for papir, for WEB eller for e-post, og en rekke nye maler gjør at du kan komme raskt i gang.

  Ved å bruke maler og tilpasse disse med egne logoer og bilder sikrer du at resultatet blir pent og ryddig. For mer avanserte brukere kan det hele bygges opp fra bunnen av. Ellers er funksjonene for avsnittsformattering forbedret, og det samme er kontrollen over støttelinjer.

  Publisher 2003 har også en ny veiviser for katalog- og utskriftsfletting.

  Access 2003

  Databaseprogrammet Access kan nå vise en fullstendig liste over objektavhengighet mellom databaseobjekter. Du kan velge automatisk feilkontroll, og du kan overføre feltegenskaper. Du har også fått flere alternativer for autokorrektur og bedre kontroll med hvordan denne korrekturen virker.

  For your eyes only

  Office lar deg også bestemme hvem som skal ha rett til å lese e-posten du sender, og om den skal la seg kopiere eller videresende. Løsningen kallers IRM (Information Rights Management) og skal sørge for at fortrolig informasjon ikke kan leses av uvedkommende, kopieres, eller videresendes som e-post.

  Brukere med tillatelse kan åpne dokumentet som før, forutsatt at de har Office 2003 på maskinen sin, eller har installert et program som lar dem vise innholdet..

  Konklusjon

  For en som lurer på om det er verdt å oppgradere fra Office 2000 eller Office XP til Office 2003 så er konklusjonen grei. Kjører du Windows Server 2003 gir den nye Officepakka funksjonalitet som kan effektivisere en del arbeidsprosesser. Det gjelder særlig i forbindelse med prosjektoppgaver der flere personer er involvert.

  Selv om du kan gjøre lignende ting ved hjelp av tredjepartsprogrammer er det utvilsomt enklere å lære opp de ansatte i en bedrift til å bruke nye funksjoner i et miljø de kjenner, enn å gå for løsninger som kanskje kan være rimeligere i innkjøp.

  For de fleste andre vil overgangen til Office 2003 være et møte med et mer strømlinjeformet produkt der i alle fall spam-filter og angreknapp på e-post ganske sikkert vil bli godt mottatt.

 • Stikkord: generell test, programvare, testprodukt, windows