Sony webkamera 2

Annonse


Verdens råeste webkamera

Sony webkamera 2Hittil har man forbundet webkamera med uklare og hakkete oversiktsbilder fra Karl Johan, Aker Brygge eller Champs Elysées. Få har følt seg direkte overvåket, og ingen har hatt grunn til å frykte avsløring om de er ute på en date med en annen enn samboeren eller ektefellen.

Nå er dette i ferd med å endre seg totalt.

Kraftig zoom

Sonys SNC-RZ30N gjør en vanlig nettleser til en kraftig zoomlinse med superdetaljert gjengivelse av mennesker og gjenstander langt unna stedet der kameraet er plassert.

dette nettstedet (krever Internet Explorer – OBS! Stooooor trafikk!) finner du en demonstrasjon på hva et slikt kamera kan utrette.

Annonse


Tre steder i NY

Der kan du bedrive kikking med Sony-kameraer av ovennevnte type plassert på tre steder i New York: På hjørnet av Madison-avenyen og 55. gate, på hjørnet av 5. aveny og 55. gate og vis a vis inngangen til et hotell i samme område.

Først ser du et oversiktsbilde som ligner til forveksling det vi er vant til med slike kameraer. Men når du begynner å bruke zoom-funksjonen, skjer det dramatiske ting.

For nysgjerrige

Vi testet det, og ble rask fanget av egen nysgjerrighet.

Selv om kameraet er plassert på et tak, kunne vi nesten telle krystaller i saltbøssen på bordet i restaurenten i 1. etasje over gata.

Tydelig bilnummer

To hotellgjester kranglet om en taxi. Hadde den ene gått løs på den andre fysisk, ville vi hatt et ypperlig bevis å levere New York-politiet….

Og skiltet på bilen som sto parkert utenfor hotellinngangen var helt tydelig «CAREY327». Fin flosshatt på han hotellportieren, forresten…

Hittil har bare politi og sikkerhetspersonell hatt tilgang til utstyr som har et lignende detaljnivå. Disse kameraene er montert i lukkede nett, uten innsyn for allmennheten.

Nå kan man altså kjøpe seg et superkamera på det åpne markedet, montere det i sitt eget vindu og kringkaste alt som foregår i lang rekkevidde til hele verden via Internett.

Problem å håndheve

I følge norsk lov er det bare tillatt å montere kameraer på egen eiendom, og bare dersom man opplyser om det. Denne retten gjelder også stat og kommune, slik at jernbanestasjoner og belastede bystrøk kan overvåkes.

Det vil derimot være ulovlig å videoovervåke (og kringkaste) halve byen fra penthouse-leiligheten i øverst i åsen. Eller for den saks skyld damen som elsker å sprade rundt naken i blokka rett over gata. Spørsmålet er hvem som skal kunne kontrollere det…

Her er en zoom-sekvens fra kikker-turen vår i New York – fall du ikke kommer inn selv:

Først ser du gata i oversikt, deretter begynner det å bli interessant…

Annonse