Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napster gjenfødes torsdag

Napster vil gjøre et gedigent comeback torsdag til uka, når den nye 2.0-klienten legges ut for første gang.

Napster
Det dreier seg om en public beta-versjon, så noen feil og mangler må nok påregnes.

Napsters eierselskap Roxio sier selv at de skal ha et fullt fungerende nettverk oppe og stå. Men det blir ikke helt som før.

Nå må vi betale

I stedet for å dele filer med hverandre, må brukerne nå laste ned musikk mot betaling fra Musicmatch og BuyMusic – to tjenester som gjerne vil konkurrere med den formidable suksessen til Apples iTunes Music Store.

Selskapet hevder at du vil kunne laste ned en halv million låter fra de to virtuelle platebutikkene.

Tett på Windows

Den nye og kommersielle utgaven av Napster vil både støtte abonnement på musikk og enkeltstående nedlastinger. Et tett samarbeid mellom eieren Roxio og Microsoft har ført til at Windows Media 9 blir standard spiller.

Denne uka ble det kjent at Napster blir en integrert del av den nye versjonen av Windows XP Media Center.

Startet P2P-revolusjon

Napster var programmet og nettverket som satte i gang fildelingsrevolusjonen med såkalt P2P (peer-to-peer). For første gang i historien kunne millioner av nettbrukere dele musikk med hverandre.

Platebransjen likte naturlig nok dette dårlig, og etter mange runder i rettsalen ble Napster etter hvert tvunget til å legge inn årene.

Roxio, som er kjent for CD-brennerprogrammet Easy CD Creator (og Toast for Mac), kjøpte til slutt Napster for fem millioner dollar – om lag 35 millioner kroner.

Stikkord: lydogbilde, programvare