Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sør-Korea går for Linux

Den sørkoreanske regjeringen har bestemt seg for å skifte ut Windows med Linux på store deler av maskinparken sin innen år 2007.

I følge en pressemelding fra landets informasjons- og kommunikasjonsdepartement vil 20 prosent av alle klienter og 30 prosent av alle servere kjøre Linux i løpet av de neste fire år.

Økonomisk kjempe

Dermed har enda en økonomisk kjempe i Asia valgt åpen kildekode som IT-vei framover. Fra før av er India og Kina med på Linux-laget. Og Japan ligger i startgropen.

I Europa ser flere land ser på mulighetene for overgang til gratis programvare, blant dem Norge og Sverige. I Tyskland er Linux allerede godt etablert på delstatsnivå.

Mozilla offisiell nettleser

Sør-Koreas Linux-revolusjon starter med to store offentlige institusjoner: Byrået for industriutvikling og byrået for telekommunikasjon. Disse to vil være først ute med å standardisere på Linux.

Den sørkoreanske regjeringen har i tillegg bestemt at Mozilla skal være standard nettleser for byråkrater og politikere når de går over på Linux-plattformen.

– Sann konkurranse

Regjeringen begrunner avgjørelsen med at åpen kildekode stimulerer konkurranse. Samtidig beregner de besparelsene til 2.1 milliarder norske kroner pr. år i innføringsfasen. På sikt vil de kunne spare enda mer, hevder de.

– Vi vil legge forholdene til rette slik at alle som bruker åpen kildekode kan få tilgang til web-baserte tjenester. Nå r dette miljøet er på plass, vil det oppstå sann konkurranse, sier en talsmann for regjeringen til ZDNet Korea.

Microsoft murrer

Overgangen til Linux er likevel ikke helt uproblematisk. Flere av landets ledende IT-eksperter påpeker at det ikke finnes nok kompetanse til å drifte både Windows og Linux parallelt, slik man nå må gjøre.

Microsofts Korea-avdeling hevder det samme som Microsoft sentralt mener; Mens Linux kanskje kan synes billigere innledningsvis, vil det i siste instans koste mer i form av vedlikehold, utvikling og administrasjon.

Stikkord: linux, programvare