Hopp til navigasjon Hopp til innhold

England forbyr spam

Som land nummer to i Europa innfører nå Storbritannia forbud mot søplemail. Men straffen er ikke spesielt avskrekkende.

epost spam junkmail
I følge BBC er ikke loven så streng som den Italia nylig innførte. Der risikerer spammerne å måtte betale 90 000 Euro (om lag 720 000 kroner) om de blir tatt og dømt. I Storbritannia slipper synderne unna med fattige 5000 pund (rundt 57 000 kroner) om de blir dømt på det strengeste.

Tre års fengsel

I Italia kan man i tillegg få opptil tre års ubetinget fengsel, om forbrytelsen anses som spesielt grov.

Både den britiske og italienske antispam-loven kommer i flukt med EUs antispam-direktiv, som etter planen kommer 31. oktober.

Også spyware

Den italienske loven er allerede innført, mens den britiske loven først trer i kraft 11. desember. I tillegg til spam, omfatter også loven bruk av informasjonskapsler (cookies) og såkalt spyware, programvare som sender informasjon om dine bevegelser på nettet eller egen maskin til tredjepart.

Norge slipper trolig innføre tiltak mot spam for å møte EUs krav. I Norge er spam til privatpersoner allerede forbudt, mens spam til bedrifter fortsatt er tillatt.

Skriftlig tillatelse

EU-direktivet er svært romslig, og overlater til hvert enkelt land å utforme sin lovgiving, «bare den er effektiv», som det heter.

Den britiske loven er mer spesifikk, og krever blant annet at de som sender ut reklame pr. e-post må innhente skriftlig tillatelse fra hver enkelt mottaker individuelt.

Gjelder ikke Asia…

Strengest er likevel den italienske loven, som forbyr utsendelse av massemail generelt og uten vilkår.

Det er likevel høyst usikkert om de nye lovene vil få noen særlig effekt. I dag kommer mesteparten av søpleposten fra asiatiske land og skatteparadiser uten spam-lover. Samt fra USA, som heller ikke har effektive lover på plass ennå.

Stikkord: internett