Hopp til navigasjon Hopp til innhold
mp3virus

Forbudt å selge nettlåter

Du kan selge CD-samlingen din til hvem som helst. Men MP3-samlingen din kan du ikke selge – selv om du har kjøpt den på lovlig vis.

mp3virus
Både i Norge og i de fleste andre land finnes det et livlig bruktmarked for musikk. Både privatpersoner og antikvariater omsetter CD- og vinylplater fritt.

Ny nøtt

Hittil har det ikke vært noe marked for nedlastet musikk – rett og slett fordi slik musikk har vært gratis tilgjengelig på nettet som MP3 og andre filformater.

I følge norsk lov kan du fritt laste ned musikken, men ikke legge den ut.

Med virtuelle platebutikker som Pressplay og Apples iTunes Music Store kan opphavsrettsekspertene kan få en ny nøtt å tygge på.

– Bare rett til å spille

Stiller det seg på samme måte med låter du har kjøpt på nettet som med CD-plater du har kjøpt i butikken på hjørnet?

Nei, mener både platebransjen og Apple. Kjøper man en låt fra iTunes, har man egentlig ikke kjøpt musikken. Bare retten til å spille den på sin egen maskin.

Skal noen spille den på sin maskin, må ny tillatelse kjøpes, hevder Apple.

iTunes-låt på auksjon

Det finnes de som mener noe annet. Webutvikleren George Hotelling la nylig Frankie Smiths «Double Dutch Bus», som han betalte 99 cent for på iTunes, ut på nettauksjonen eBay. Mest av alt for å provosere.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Nettrettighetsaktivistene EFF (Electronic Frontier Foundation) påpeker at man etter amerikansk lov har full rett til å selge et musikkverk uten opphavsmannens godkjennelse – forutsatt at man har kjøpt et eksemplar av musikkverket på lovlig vis.

– Ikke fysisk vare

Denne regelen gjelder ikke varer solgt i digital form, hevder platebransjen. En CD, selv om innholdet er aldri så digitalt, er en fysisk vare. En iTunes-låt i filformatet AAC er det ikke – mener de.

Problemstillingen kan utvilsomt komme til å belaste rettsapparatet på begge sider av Atlanteren i tida som kommer….

Stikkord: internett, lydogbilde