Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Digitalforsterkere på frammarsj

Digitale forsterkere kan være små som kredittkort, men kan likevel levere 2 X 100 Watt eller mer.

Sony digitalforsterker
BERLIN (ITavisen.no)Både Sharp, Sony og Yamaha viser slike fosterkere på IFA-messen i Berlin. Stort sett dreier det seg om samme teknologi – en videreutvikling av det sakalte «klasse D»-forsterkerprinsippet som har vært kjent blant lydproffene i mange år.

Kraftkarer i lileputt-format

Enkelt fortalt kjører man PCM (pulse code modulation, formatet for bl.a. CD-musikk)-strømmen rett til tranformatoren, uten noen analoge mellomledd. På denne måten sparer man masse strøm og plass. Klasse D-forsterkere har en effektivitetsgrad på 75 prosent, mens vanlige klasse B-forsterkere har 25 prosent utyttingsgrad. Et problem har vært støynivået, men dette har stort sett blitt løst med de nyeste utgavene.

Stort og smått

Sharp har implementert sin teknologi (kalt «One Bit») både i sine minidisk-spillere og i stereo/hjemmekinoanlegg. Yahama har en hifi-fi-forsterker, mens Sony viser fram alt fra et knøttlite kort med hele forsterkersystemet på, til hjemmekinoforsterkere i full størrelse med S-Master, som de har kalt sin variant.

2500 watt

Og sist, men ikke minst: I sin toppmodell Beolab 5 klarer Bang & Olufsen å presse 2500 Watt ut av to høyttalere med innebygde ICE Power klasse D-forsterkere.

En oversikt over digitale forsterkere og gode forklaringer på prinsippet finner du HER og HER.

Stikkord: lydogbilde