Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PCen som notisblokk

I år har vi sett en ny generasjon bærbare PC gjøre sitt inntog på markedet. Hvilken Tablet bør du velge?

Tablet PC

Oversikt

Vil du hoppe rett til omtalene av de enkelte Tablet PCene kan du klikke på lenkene her, hvis ikke så simpelthen bare fortsett å bla nedover siden for å lese hele artikkelen.

Acer TravelMate C110 Toshiba Portégé 3500
Compaq TC1000 ViewSonic V1100

Hva er en Tablet PC?

Vi tar det fra begynnelsen. Det som først og fremst kjennetegner en Tablet PC er muligheten for å skrive rett på skjermen med en spesiell datapenn, ofte kalt «stylus». Microsoft kaller denne teknologien for digitalt blekk. Merk at det her ikke er snakk om trykkfølsom skjerm, men i stedet registreres stylus-bevegelsene ved hjelp av et elektromagnetisk felt i området rett over skjermoverflaten. Skjermen på en Tablet PC er som regel solid og motstandsdyktig mot riper og fingeravtrykk, slik at du skal kunne slenge den rundt omkring og behandle den som et robust arbeidsverktøy – en digital notisblokk, om du vil.

Bærbare datamaskiner basert på lignende konsepter har eksistert i varierende former og design i en årrekke allerede, men først og fremst forbeholdt skreddersydde industrielle bruksområder. Det er først nå som Microsoft i fjor lanserte sin Windows XP Tablet PC Edition og samtidig fått støtte fra et knippe større PC-produsenter at vi for alvor ser denne type maskiner forsøkt lansert for allment kontor-, hjemme- og reisebruk.

Bruksområdene for en slik PC kan være mange, særlig i situasjoner der det ikke er praktisk eller behagelig å sette seg ned med fullt tastatur og mus for å jobbe. Mange har bemerket at de har problemer med å se både behovet og de åpenbare fordelene ved Tablet PC, så la oss bare kjapt oppsummere et knippe typiske brukssituasjoner:

  • I møter kan man sitte med en Tablet i fanget og skrible med sin vante håndskrift som om det var en vanlig notisblokk. Du kan notere, markere, understreke, tegne skrive om hverandre akkurat som med papir og penn. I etterkant kan man velge å konvertere håndsskriften til vanlig maskintekst (selv om dette foreløpig bare fungerer hvis man skriver på engelsk).

  • Skal man holde presentasjoner, dobler stylusen både som muspeker og tegneredskap. Kjekt for å skrive notater og illustrasjonsfigurer rett i Powerpoint.

  • Å surfe på nettet fra lenestolen, i sofakroken, på toget eller i flysetet kan være langt mer behagelig med en liten og hendig Tablet enn med en tradisjonell, utbrettbar laptop. Du trenger jo som regel tross alt ikke tastatur når du surfer, og all klikking og navigering gjøres enkelt med datapennen.

  • Personlig e-post kan fort bli enda mer personlig når du bruker din egen håndskrift.
  • Selgere, transportarbeidere og andre hvor skjema-utfylling er en viktig del av arbeidet kan benytte seg av spesialutviklete Tablet PC-applikasjoner for å gjøre jobben lettere. Et lite kryss der, en signatur der…alt kan fylles ut med stylusen, rett på skjermen..

Programvaren

Foruten stylusen og maskinvaren som muliggjør skjermskrivingen, er det Windows XP Tablet PC Edition som først og fremst utgjør grunnlaget på programvaresiden. Microsoft har gjort utviklingsverktøy tilgjengelig for alle som ønsker å utvikle Tablet-programvare, og har selv flere applikasjoner klare for Tablet PC bruk.

Integrert i Windows XP Tablet PC Edition finner vi systemet for innskriving av tekst, enten ved hjelp av håndskrift eller virtuelt skjermtastatur. Systemet minner en del om de vi finner på håndholdte planleggere, og aktiveres ved å trykke på ikonet på oppgavelinjen. Når man skriver inn løkkeskrift i tekstfeltet, konverteres dette til maskintekst som automatisk settes inn der tekstmarkøren befinner seg – for eksempel i et tekstbehandlingsdokument eller i adressefeltet i nettleseren. Det er litt tungvint, men heldigvis benyttes denne inntastingsmetoden kun der applikasjonen i utgangspunktet ikke er designet med stylus-funksjonalitet. I de fleste Tablet PC-programmer vil man kunne bruke datapennen til å skrive direkte inn i dokumentenes arbeidsområde.

Windows Journal er basisapplikasjonen for notatskriving. Her kan du tegne og skrive side opp og ned med notater rett inn i dokumentet. Journal indekserer notatene dine automatisk, og gir deg søkemuligheter basert på hvor godt den skjønner håndskriften din. Hvis du vil, kan notatene dine også konverteres til vanlig tekst for videre behandling.

Programmene i Microsofts Office-serie kan i dag oppgraderes for å støtte direkte penneskriving, og når Office 2003 lanseres i høst vil Tablet PC-funksjonalitet være innebygd i de velkjente applikasjonene fra bunnen av.

Med Office 2003 introduserer Microsoft også sitt nye OneNote-program, som er en slags turboversjon av Windows Journal. OneNote gir mengder av avanserte funksjoner for å gjøre notater – både håndskrift, tegning, og taleopptak – og skal katalogisere mengder av disse på en fornuftig og lettnavigert måte. Mange regner dette som å være det foreløpig viktigste Tablet PC-programmet.

Skriftgjenkjenning

Microsoft understreker gang på gang at tekstgjenkjenning ikke er så fryktelig viktig, det er altså ikke til å stikke under en stol at såfremt du ønsker å bruke din Tablet til noe mer enn et arkiv for håndskrevne notater vil du etter hvert ønske at den forstår håndskriften din.

Selv om du ikke har direkte behov for å konvertere håndskrift til tekst vil søkemulighetene i programmer som Journal og OneNote være avhengig av hvor flink maskinen er til å kjenne igjen skriften din.

Dermed støter vi borti et viktig hinder for Tablet PC i Norge; Windows XP Tablet Edition er nemlig fremdeles ikke tilgjengelig på norsk. Dette betyr naturligvis at vi må finne oss i at operativsystemets grensesnitt er på engelsk, men det store problemet er at ordlistene og skriftgjenkjenningsrutinene ikke er tilpasset norsk håndsskrift – dermed blir denne funksjonaliteten så og si ubrukelig såfremt man ikke noterer på engelsk.

Det samme kan gjelder stemmestyring, også en komponent av Tablet PC-konseptet, som for tiden er forbeholdt de med korrekt engelsk uttale.

Microsoft har gjort det klart at norskspråklig versjon av Tablet PC ikke er høyt prioritert, men bekrefter at det jobbes med saken. Hvorvidt norsk versjon blir tilgjengelig før året er omme eller ikke vites derimot ikke.

Beskjedent salg

Hva det enn skyldes kan man ikke akkurat beskylde Tablet PC-salget for å være overveldende. Siden lanseringen i november i fjor har det fremdeles ikke blitt solgt hundre tusen enheter engang på verdensbasis, og salgstall fra juli viser markant nedgang det siste halvåret.

En mulig forklaring på den undervelmende mottakelsen er at Microsoft & Co. nok ikke helt har klart å kommunisere til folk flest hva som i det hele tatt er poenget med Tablet PC. Mange lurer nok på hvorfor man skal betale mer (Tablet PC er betydelig dyrere enn vanlige laptoper) for noe man ikke helt ser poenget med, og det spørs derfor om det også mangler virkelig gode applikasjoner som gjør Tablet til et «må ha»-produkt.

Det hjelper naturligvis heller ikke at utvalget, selv fra Microsofts lanseringspartnere, er begrenset til et fåtalls modeller, og at store produsenter som Dell, Sony og IBM holder seg unna produktkategorien fullstendig.

Før du kjøper

Når du går til innkjøp av en Tablet PC (eller flere) kan det være lurt å gjøre en del vurderinger på forhånd. Det er naturligvis en forutsetning at du først av alt ser behovet for en Tablet PC i utgangspunktet, og samtidig tar høyde for at det fremdeles drøyer litt med norskspråklig versjon.

Deretter er det viktig å være klar over at det finnes flere forskjellige varianter, som hver kan passe til sitt bruk. Noen modeller minner mye om tradisjonelle bærbare maskiner, og har fullt tastatur og alle funksjoner man forventer seg fra en laptop. Vil man bruke maskinen i Tablet-modus, kan skjermen da vris rundt 180 grader og klappes sammen slik at tastaturet skjules. I andre modeller er skjermen helt frittstående, og tastatur behøver ikke engang å følge med når man kjøper maskinen. Da kan man bruke standard USB- tastatur hvis man ønsker det, og montere opp Tablet-en som en vanlig desktop PC på skrivebordet (stand og dockestasjon følger ofte med) når man ikke er rundt og farter.

Benytter man litt mer krevende applikasjoner enn enkle kontorverktøy, e-post og surfing, kan det også være lurt å ta en titt på systemspesifikasjonene på de forskjellige modellene. Merk at de fleste Tablet PCene på markedet i skrivende øyeblikk, inkludert tre av fire maskiner vi har testet i denne utgaven av ITavisen Business, er basert på en bærbar Pentium III-prosessor fra Intel. Disse er relativt trege, og kan føre til merkbare ytelsesforskjeller mellom disse Tablet-modellen og mer oppegående laptoper av nyere dato. Enkelte, som Acer, har nettopp innført Tablet PC-er basert på nyere prosessorer, som både er kjappere og har lengere batterilevetid. Neppe kritisk hvis du bare skal ta notater med Windows Journal, men driver du med bildebehandling og tunge presentasjoner kan den ekstra ytelsen være uunnværlig.

———————————-

Acer TravelMate C110
Pentium M (Centrino) 1GHz 40 gigabyte harddisk
512 megabyte RAM 10,4»skjerm
Ekstra: LAN, WiFi, Bluetooth, Firewire, USB 2.0, FastIR, ekst. CD-RW/DVD
Pris: ca. 15.900,- eks. mva


Foto: Per Ervland
Du trenger Flash Player for å se bildene.

Med sitt kompakte design, fullverdige laptop-egenskaper og høye ytelse (det hjelper å være den eneste i testen som leverte en modell basert på Intels ny Pentium M prosessor) seiler Acers C110 glatt inn som vår foreløpige Tablet PC-favoritt.

Den er ikke bare lettest og minst av maskinene på test, men også best på batteriytelse og ikke minst pris – selv med inkludert ekstern CD-brenner/DVD-spiller og dobbelt så mye minne som de tre andre maskinene på test.

Både USB 2.0, Firewire, WiFi og Bluetooth gir gode kommunikasjonsmuligheter. Dette er en fullgod arbeidshest, både som Tablet PC og vanlig bærbar.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Toshiba Portégé 3500
Mobile Pentium III 1.3GHz40 gigabyte harddisk
256 megabyte RAM 12,1»skjerm
Ekstra: LAN, WiFi, CF- og SD-kort, USB 2.0, FastIR
Pris: ca. 17.900,- eks. mva


Foto: Per Ervland
Du trenger Flash Player for å se bildene.

Toshibas Tablet PC ser – i likhet med Acers C110 – ved første øyekast ut som en helt tradisjonell laptop, og fungerer også på alle måter tilfredsstillende som sådan. Flipper man skjermen 180 grader rundt og klapper sammen er man med ett i Tablet-modus, klar for skribling.

Selve snurreløsningen på skjermen synes vi Toshiba har taklet på en litt mer robust og elegant måte enn Acers C110, men ellers er Portégé 3500 både tyngre, større, og en noe svakere yter sålenge den ikke er koblet til strøm.

To tommer større skjerm enn konkurrentene, kortlesere for både Compact Flash og Secure Digital, samt liten og lett strømforsyning teller også til Toshibas favør.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Compaq TC1000
Transmeta Crusoe TM5800 1GHz30 gigabyte harddisk
256 megabyte RAM 10,4»skjerm
Ekstra: LAN, WiFi, USB 2.1, CF-kort
Pris: ca. 17.700,- eks. mva


Foto: Per Ervland
Du trenger Flash Player for å se bildene.

Compaq imponerer med det mest spennende designet vi hittil har sett på en Tablet.

Tastaturet kan kobles fra maskinen fullstendig, eller monteres i en praktisk og plassbesparende posisjon som gjør TC1000 perfekt å jobbe med på fanget – også i trange omgivelser.

Kulhetsfaktoren er høy, men i våre tester leverer maskinen noe overraskende den dårligste ytelsen av alle. Skal man kjøre tyngre applikasjoner bør man kanskje velge en annen modell, men ellers er denne kjekk til reise- og kontorbruk.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

ViewSonic V1100
Mobile Pentium III 866MHz20 gigabyte harddisk
256 megabyte RAM 10,4»skjerm
Ekstra: LAN, WiFi, Firewire, USB 1.0, CF-kort
Pris: 16.400.- (2.200.- ekstra for dock) eks. mva


Foto: Per Ervland
Du trenger Flash Player for å se bildene.

ViewSonic har gått for et i utgangspunktet fullstendig tastaturløst design (man kan jo alltids bruke standard USB-utstyr) men kompenserer med å selge en separat dockestasjon, som inneholder strømforsyning, ekstra USB-utagner og DVD-spiller.

V1100 har gode lett tilgjengelige funksjonsknapper og grei ytelse, men scorer ganske lavt på batterilevetid.

Vi regner denne modellen som best egnet til kontor- eller hjemmebruk, siden den mer eller mindre fungerer som en lett desktop-PC når den står i dock, men trenger man en reisepartner er dette neppe førstevalget. Også eneste modell på test som ikke har USB 2.0.

Mer teknisk info
Tilbake til oversikt

Stikkord: laptop, Maskinvare