Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettbutikker utnytter hull

Mange nettbutikker lover dyrt og hellig at de ikke skal selge dine personopplysninger. I stedet leier de dem ut.

E-post
På grunn av spam-problemet har amerikanske nett-shoppere utviklet langt framskreden allergi mot selskaper som selger personregistre til tredjepart. Det er nesten umulig å drive business om du ikke samtidig lover på tro og ære at du ikke skal selge kundeopplysninger videre.

Skriver ikke «leie»

Men også her vet smarte forretningsfolk med sans for ekstrainntekter råd. Ved å ikke eksplisitt nevne ordet «leie» i de ofte kompliserte og omfattende kontraktsvilkårene som ligger på nettstedet, kan nettbutikken fritt låne ut registeret sitt til andre mot betaling.

En artikkel i Washington Post i går tar for seg denne praksisen, som også rammer norske nettkunder som handler i amerikanske nettbutikker.

Mye leie i Norge

Resultatet kan bli lassevis av e-post med tilbud om produkter du verken vil ha eller vil vite om – fordi nettbutikken du handler i leier ut e-postadressen din.

– I mange tilfeller der det snakkes om å selge personopplysninger er det i virkeligheten snakk om utleie, sier juridisk rådgiver Hanne Gulbrandsen i Datatilsynet til ITavisen.no.

Byråkratisk salg

Ved salg kreves det i Norge godkjenning fra hver enkelt av de som står i registeret. Og det blir altfor byråkratisk. Utleie er derfor et bedre alternativ for de fleste.

Ved utleie skal i følge Gulbrandsen de som står i registeret få beskjed om utleien, samt ha mulighet til å reservere seg. Leietakeren kan dessuten bare bruke registeret to ganger i løpet av 30 dager.

I Norge er det forbudt å sende masse-mail til privatpersoner. I USA er det fullt tillatt.

Stikkord: internett