Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bush vil gjøre hvalen døv

En etterretningssonar som sender ut lyd på opptil 140 desibel skaper nå bølger i USA. Den vil gjøre hvalen døv, mener naturvernere.

Hval - sur
Den nye sonaren er en videreutvikling av systemet som amerikanerne brukte under den kalde krigen for å følge med i aktiviteten til sovjetiske ubåter.

Mindre ubåter

Dagens utgave er imidlertid mye kraftigere, og vil i følge det amerikanske sjøforsvaret dekke rundt 75 prosent av verdens havområder.

Det har skjedd mye innen ubåtutviklingen siden 1980-tallet. I dag bygges det lette, små og billige ubåter som er mye vanskeligere å oppdage.

Terrorister

Slike ubåter kan bli tilgjengelige for terrorister, mener amerikanske myndigheter. De frykter derfor at det neste gang ikke blir passasjerfly som angriper amerikanske mål, men små ubåter – muligens med atombomber om bord.

Prisen for å oppdage disse ubåtene er likevel altfor høy når det gjelder livet til havs, mener miljøvernere. I natt norsk tid startet en rettssak mellom flere miljøvernorganisasjoner (blant andre NRDC) og amerikanske myndigheter om det nye sonarsystemet LFA (Low Frequency Active – eller Surveillance Towed Array Sensor System Low Frequency Active, som er det fulle navnet).

Midlertidig stopp

Så langt har miljøvernerne vunnet fram. Dommer Elizabeth Laporte har i følge Wired.com allerede stoppet sonarprogrammet ved midlertidig forføyning. Men hvem som tar siste stikk, er høyst åpent.

Stikkord: lydogbilde, Maskinvare