Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Første spillefilm i digital 3D

Titanic-regissør James Cameron vil lage historiens første digitale, tredimensjonale film. Men hva den skal handle om, vil han ikke ut med.

Film
Spekulasjoner blant Hollywood-insidere går på at Camerons nye film handler om den første bemannede ferden til Mars. Selv vil han bare snakke om teknologien som ligger bak.

– Døråpner

– Jeg tror filmen kommer til å bli kjempestor, og en døråpner for 3D-opplevelsen, sier han til Wired.

Cameron forteller at han for en stor del bruker teknologien fra dokumentaren han lagde om forhåndarbeidet til TitanicGhosts Of the Abyss. Filmen dokumenterer hvordan filmteamet dykket ned til vraket av den forliste båten, og har nettopp blitt satt opp på Imax-kinoer i USA.

Første spillefilm

Fra før av har Cameron et annet 3D-prosjekt: T2 3-D ride i Universal Studios i Los Angeles.

Det er likevel første gang at noen lager en helaftens, digital 3D-film. Tidligere har det blitt laget analoge filmer som krever en spesiell type briller for å oppnå 3D-effekt.

Fremtiden er digital

Cameron tror at filmindustrien vil gå helt over til digitalformat i nær framtid. Ikke minst fordi det gir flere visuelle muligheter enn tradisjonell film.

– Film har ikke mange utviklingsmuligheter. Mens digitale kameraer blir bedre hele tiden, sier Cameron.

Cameron må likevel regne med å lage eller i det minste overføre film analogt en stund til. Bare noen hundre kinoer i verden har installert utstyr som kan vise film digitalt.

Stikkord: lydogbilde, programvare