Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux-kunder trues til å betale

Kort tid etter at SCO gikk til søksmål mot IBM for å ha kopiert Unix-kode inn i Linux går de nå løs på brukerne.

Linux død
I et brev til flere store Linux-kunder over hele verden skriver SCO at selskapene ikke kan benytte Linux uten å betale lisens til SCO. SCO mener de eier nøkkelkomponenter i Unix-koden, komponenter de hevder er ulovlig kopiert inn i Linux.

Skaper frykt

Dersom taktikken fra SCO lykkes vil de kunne underminere hele Linux-bevegelsen, som har hatt mye av sin fremgang nettopp fordi kundene har sluppet å betale lisens, og dermed fått et rimeligere (og mer stabilt) alternativ til Microsoft Windows.

Men selv om SCO ikke lykkes i å overtale Linux-brukerne til å betale lisens, så har de skapt en usikkerhet i markedet. Linux-brukerne må leve i frykt for at de kan bli holdt ansvarlig for å ha brukt stjålet programvare.

– Brukerne har ansvaret

»når vår egen UNIX-kode blir ulovlig kopiert inn i Linux mener vi at vi er forpliktet til å informere brukerne om at de kan bli holdt ansvarlig for bruken, sier Chris Sontag, en av toppsjefene i SCO til Associated Press.

SCO har kjøpt rettighetene til Unix fra Novell, som igjen kjøpte de fra AT&T i 1992. AT&Ts Bell utviklet koden på slutten av 60-tallet og gjorde den kommersiell på 80-tallet.

Linus svarer

»Jeg skulle likt å vite hvilke deler av Linux de mener er stjålet, men det har de ikke sagt til noen, sier finnen Linus Torvalds, som utviklet Linux som en Unix-avlegger mens han var student. – Jeg tror SCO mest er ute etter å skape frykt og usikkerhet i markedet, sier Linus.

Samtidig trekker SCO sin egen Linux-versjon fra markedet. Denne har vært distribuert under samme lisens som andre Linux-versjoner; med rett til fri videredistribusjon.

Pynter bruden?

Enkelte skeptikere mener SCO har saksøkt IBM ene og alene for å gjøre seg mer spennende for potensielle kjøpere, noe SCO tilbakeviser. Børsverdien på SCO er imidlertid nær doblet siden SCO gikk til søksmål mot IBM i mars.

Stikkord: linux, programvare