Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EDGE-samtale gjennomført i Europa

Ungarske Pannon har gjennomført den første offentlige EDGE-samtalen utført av en mobiloperatør. EDGE kan gi 3G-tjenester i 2G-nettet.

edge
Samtalen ble gjennomført ved hjelp av Nokias EDGE-løsning, da teknologisjefen i Pannon, Jozsef Huszlicska ringte fra Kempinski Hotell i Budapest og demonstrerte hvordan EDGE gjorde det mulig med mange ganger raskere dataoverføring i GSM-nettet enn det vi har hatt til nå.

Nokia

Allerede etter sommeren vil det bli åpnet et kommersielt EDGE-nett i Budapest, i første omgang som en prøveordning. Det er Nokia som leverer basestasjonene i dette nettet, og til samtalen som ble gjennomført i Budapest ble det også benyttet en Nokia 6220 EDGE mobiltelefon.

Flere av Nokias fremtidige modeller vil være klare for EDGE.«3G light»EDGE er også kalt «fattigmanns UMTS», fordi den gir operatører som ikke hadde råd til å bygge ut UMTS en mulighet for å bygge tilsvarende funksjonalitet inn i allerede eksisterende GSM-nett.

Selv om EDGE åpner for mange av de samme funksjonene som UMTS er det fortsatt mange begrensniger i EDGE-nettene. Dette går særlig på utnyttelsen av linjekapasiteten, der UMTS ligger mange hestehoder foran.

Brer om seg

Tidligere har DTAC i Thailand og Smart på Filippinene gjennomført EDGE-samtaler med Nokiautstyr, og til sammen har 35 operatører over hele verden tegnet kontrakt med Nokia om utbygging av EDGE.

Stikkord: Mobil