Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Xbox må være åpen for alle

The Xbox Linux Project sier Xbox bare en vanlig PC, og ber derfor EU ta stilling til hvorvidt Microsoft har rett til å hindre konkurranse på programvaresiden.

Linux Xbox
I et åpent brev til EUs antitrust-konkurransetilsyn hevder The Xbox Linux Project at Microsoft ikke har noen rett til å angripe forhandlere av såkalte ‘modchips’ for Xbox.

Modchip-offensiv

Modchips er små datachips som innstalleres i Xbox, og gjør det mulig for spillkonsollen å kjøre programvare og CDer som ikke er autorisert av Microsoft.

Microsoft gjør for tiden sitt ytterste for å forhindre spredningen av modchips, og benytter seg blant annet av den kontroversielle amerikanske Digital Millenium Copyright Act-lovgivningen, som forbyr salg av utstyr som kan bryte kopibeskyttelser.

Det populære nettstedet iSONews.com ble forrige stengt ned av amerikanske myndigheter fordi det fungerte som en kanal for salg av modchips. Den store nettbutikken Lik-Sang har også blitt presset av Microsofts advokater til å opphøre modchip-salget.

Ny antitrust-hodepine?

Xbox Linux Project sier at Xbox må regnes som en helt vanlig PC, bygd på standardkomponenter som prosessor fra Intel, skjermkort fra Nvidia, og et nedstrippet Windows 2000 operativsystem, og at det derfor er ulovlig av Microsoft å forhindre konkurranse og programutvikling på plattformen.

Linux-utviklerne sier de gjentatte ganger har tatt kontakt med Microsoft for å få offisiell godkjenning for sin Xbox/Linux-installasjon, uten å få svar.

Stikkord: linux, programvare, spilltester, xbox