Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Stream og fildeling blir ett

Skillet mellom streamet lyd og nedlasting er i ferd med å bli utvisket. Resultatet kan bli ny hodepine for underholdningsbransjen.

Piratfilm
Stikkordet er Alluvium, en teknologi som i følge The Register og bakmannen Brandon Wiley kan beskrives som «peer to peer radio».

Bedre enn IceCast

Alluvium baserer seg på en teknologi som streamer filformatet Ogg, en av de etter hvert mange konkurrentene til MP3. Vi kjenner teknologien fra før i form av IceCast, men i følge Wiley er Alluvium svært mye bedre.

500 000 brukere

I følge ham sparer man mellom 10 og 90 prosent båndbredde ved å benytte Alluvium. Flere andre P2P-systemer benytter lignende teknologier. Blant dem er BiTorrent og Tornado. Til sammen har disse systemene nå en halv million brukere verden over.

Enkelt sagt er ideen å dele filer uten å laste dem ned. For å beskrive hvor lite kapasitet Alluvium krever, hevder Wiley at en Linux-basert Sharp Zaurus PDA uten problemer kan kjøre det.

Enda vanskeligere å stoppe

«P2P-radio» åpner et nytt juridisk ormebol for underholdningsbransjen. Hittil har det vært vanskelig nok å saksøke fildelingsnettverk uten sentralserver. Når ikke en gang filene finnes fysisk på brukernes harddisk, men bare «svever» i cyber-eteren, blir det enda vanskeligere.

Stikkord: fildeling, internett