Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Creative Jukebox Zen

Creative Labs har endelig karret seg inn på markedet for høykapasitets MP3-spillere i lommeformat. Har iPod møtt sin overmann?

Hvordan få med seg mest mulig musikk uten å ende opp med ubehagelig omfangsrik hardware i lomma? Små harddisker utstyrt med PLAY-knapp og hodetelefoner, naturligvis. Og mens Creatives tidligere Jukebox-modeller riktignok har fristet med lagringskapasitet så det holder, har de ubestridelig vært litt for tunge og klumpete til å kvalifisere som ultraportable.

Jukebox Zen fikser derimot den biffen greit, og får lett plass i små vesker, jakkelommer, eller festes i beltet med det kjekke medfølgende skinnfuteralet. Med sine 20 GB burde den kunne romme brorparten av enhver karslig digital musikkamling, enten du foretrekker MP3,MWA, eller ukomprimert WAV (sorry, Ogg Vorbis og MP3 Pro støttes ikke).

Zen vs. iPod

Det er vanskelig å ikke sammenligne Zen med Apples iPod, den lekre lille MP3-spilleren som har blitt selveste standarden å måle seg mot i disse harddisk-baserte lommedingsedager.

Hovedforskjellen ligger i størrelse og pris. En 20 GB iPod koster i dag fem tusen kroner, altså betydelig mer enn Zen, men vinner likevel på et overlegent design og en noe mindre passform i skjortelommen.

Dessuten er Zen utstyrt med USB-port i tillegg til IEE1394, som sikrer tilkoblingskompabiliteten selv for de som ikke har FireWire-kapabel PC. Batterilevetiden er på omlag 10 timer, og skulle man ha glemt strømforsyningen kan man til og med gå for en treg opplading via USB-kabelen.

Sammenlignet med Jukebox-serien fra Archos, er Zen både lekrere, hendigere, og enklere i bruk.

Zen kan også brukes som bærbar harddisk, men du må først ha installert Creatives drivere og filoverføringsprogram for å få lov til å flytte filer og dokumenter frem og tilbake mellom PC og jukebox.

Låter bra

Lydkvaliteten er meget god, særlig hvis man skroter det medfølgende Creative-headsettet til fordel for noe mer dugelig (vi anbefaler Koss PortaPro). Spilleren er ikke like funksjonsrik som Nomad Jukebox 3, og mangler både linjeutgang og opptaksmuligheter, men størrelsen tatt i betraktning er dette fullstendig tilgivelig.

På display, meny og brukervennligheten har Creative fremdeles litt å lære fra Apple, men Zen er likevel veldig grei å bruke – selv om vi kunne ønske oss en knappekonfigurasjon som var litt mer fiklevennlig.

Konklusjon

Vi liker faktisk Jukebox Zen svært godt.

iPod er fremdeles sikleobjekt #1, men det ikke til å stikke under en stol at Zen er et veldig aktuelt alternativ. Ikke minst hvis man ser verdien av å spare 1,500 kroner på bekostning av en anelse større formfaktor og et ikke fullt så overbevisende navigasjonssystem.

P.S. Vi har også fått nyss i at Creative allerede har produsert en ny utgave av Zen, som er utstyrt med USB 2.0 og har 3 timers lengre batterikapasitet – dette høres absolutt ut som noe det kan være verdt å vente på, selv om vi ikke har fått bekreftet en lanseringsdato på denne enda.

Stikkord: lydogbilde, mp3, testprodukt