Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Patent på nett-navigering

Den amerikanske telekomgiganten SBC Communications har sendt regninger til nettsteder som bruker spesielle linker.

Arkiv
I 1999 tok selskapet patent på en type nett-navigering som involverer faste linker til andre sider på samme nettsted. Disse linkene ligger typisk på alle sidene hos et nettsted.

ITavisen.no’s linker i den gule kolonnen til venstre på alle sidene våre er et eksempel på slike linker.

Fakturerer

SBC har nå sendt ut advarsler til flere nettsteder som bruker denne typen linker. Advarselen går ut på at selskapet har tenkt å begynne å ta betalt for at andre bruker teknologien. Dersom de ikke vil betale får de tid på seg til å redesigne nettstedene sine.

Patentet har aldri blitt tatt opp av en domstol for å bli godkjent. Hadde dette skjedd ville nok tvilsomt patentet gått gjennom systemet.

Uholdbart

Bransjen har reagert kraftig på utspillet il SBC. Selv om det ikke er snakk om spesielt store summer for små nettsteder, er det prinsippet som gjelder.

Alle andre forsøk på å patentere Internett-teknologi har falt i grus. British Telecom forsøkte blant annet å patentere linker uten hell.

-Det de hevder å ha patentert her er strukturering av websider. Websider har vær oppbygget med gjennomtenkte strukturer siden Internetts begynnelse, sier webutvikler DJ Walker-Morgan til ZDNet News. -Dessuten er det betenkelig at de kun har sendt ut advarslene sine til små selskaper, og ikke til Amazon, AOL eller Microsoft.

Det er tvilsomt at patentet vil vare særlig lenge nå som media har satt søkelyset på utnyttingen av de små selskapene. Men dersom patentet ble kjent gyldig av en domstol, vil SBC kunne kreve lisenspenger av alle nettsider som har linker i faste rammer.

Stikkord: internett