Microsoft Smartphone 2

Annonse


Forhåndstitt: Microsofts smarttelefon

Microsoft Smartphone 2Mobiltelefoner med Windows har vi hørt om lenge. Men det er først nå at telefonene slippes løs på markedet. I et samarbeid mellom Microsoft, HTC og Orange presenteres den første telefonen med operativsystemet Microsoft 2002.

Mobilmagasinet var til stede da Microsoft offisielt slapp løs sin smarttelefon. Arrangementet fant sted på Langham Hilton i London, der hotellets store ballsal for anledningen var gjort om til forum for teknologianmeldere.

For massemarkedet

I korte trekk kan en Smarttelefon beskrives som en forenklet utgave av en PocketPC. Forskjellen ligger i at Smartphone er telefonsentrisk, mens PocketPC er datasentrisk. Målgruppen er også forskjellig. Smartphone er et produkt for massemarkedet, mens PDA-en primært er et verktøy for næringslivet.

Telefonen har derfor ikke trykkfølsom skjerm. Skjermen er dessuten betydelig mindre, i tillegg til at telefonen kan betjenes med en hånd. Alle menyer i Smarttelefonen er basert på lister, og du applikasjonene har færre nivåer enn på en PocketPC.

Den mangler også applikasjoner som Pocket Word og Pocket Excel. Filer i Office-format kan imidlertid leses ved hjelp av tilleggsapplikasjoner du kan installere på telefonen.

E-postleser

Telefonen har imidlertid Outlook, og denne er selvsagt synkroniserbar mot PC. Her benyttes Active Sync på samme måte som på en PocketPC. Alle de viktigste funksjonene i Outlook er med, så som Inbox, Calendar, Contacts og Tasks (programvaren finnes ikke på norsk).

Telefonen har en nettleser med støtte for HTML, XML, Jscript, cHTML og WAP 1.2.1. I tillegg kommer Windows Mediaplayer som spiller MP3 og viser video (MPEG 4).

Den morsomste applikasjonen er likevel Messenger, som lar deg holde kontakt med venner på nettet også når du forlater PC-en. Her kan du sende og motta meldinger i det som foreløpig kalles »Instant Messaging».

PC-skrivebord

Vi liker også telefonens »Home Screen». Dette tilsvarer skrivebordet på en PC og er fullstendig skalerbart. Det ligger flere maler i telefonen, men kan du litt programmering kan du også lage din helt personlige side. Siden er programmert i XML, og kan vise »plug-ins». Dette er valgfrie elementer som lar deg se neste avtale, sist brukte applikasjoner, klokke, dato eller egentlig hva som helst. Home når du ved å trykke på en egen tast.

Det er lett å søke etter kontakter i registeret. Trykker du på en tast kommer automatisk alle kontaktene med første bokstav lik den tasten du trykket opp på en liste. Når du trykker tast nummer to reduseres listen. Ganske snart har du en kort liste du kan bla deg ned i for å velge telefonnummer. Snarvei til avtalebok og kontaktkort er også tilgjengelig mens du snakker i telefonen. Dette er praktisk om du vil legge inn en avtale eller sjekke opplysninger mens du fører en samtale.

Sikkerhet står i høysetet, hevder Microsoft, og har sørget for at operatøren som selger telefonen sitter med nøkkelen til hvilke applikasjoner du får installere. En installasjon krever nemlig et sertifikat, og det er operatøren som deler ut disse sertifikatene. Målet er å unngå piratkopiering eller ulovlig spredning av beskyttet materiale, samtidig som du ikke skal kunne laste inn applikasjoner som skader operatørenes nett.

Barnesykdommer

Mobilmagasinet har fått hendene på ett av de første testeksemplarene av den nye Orangetelefonen SPV (Speach, Phone, Video). Vi har ennå ikke fått kjørt noen grundig test av telefonen, men merker i praktisk bruk at den fortsatt lider av en del barnesykdommer.

Meny-navigeringen går greit, men knappen som skal ta deg et steg tilbake når du skriver tekst har en helt annen funksjon i andre applikasjoner. Dermed kommer du i en situasjon der du fort kan komme til å måtte starte helt på nytt, når du egentlig bare ville gjøre en liten endring i en applikasjon.

Slår seg av

Vi har heller ikke funnet ut hvordan tastatursperren egentlig virker. I blant slår den seg på av seg selv, men som regel virker den ikke, og da har telefonen lett for å leve sitt eget liv.

Orange SPV var ikke satt opp for vårt nett. Naturlig nok, ettersom vi ikke bor i et land der Orange er operatør. Når slike telefoner kommer til Norge vil de være ferdig konfigurert for operatøren som leverer dem. Koblingen mellom telefon og operatør er så tett, at du ikke vil kunne bytte SIM-kort i telefonen din.

OTA-tjenester

Men ved hjelp av såkalte OTA-tjenester kan du laste ned nye innstillinger fra nettet, dersom det du ønsker det. På samme måte kan du laste ned en rekke forskjellige konfigurasjoner og temaer.

Temaer er bakgrunnsbilder, menyer og ikoner tilpasset hverandre. Målet er at du skal kunne gå inn på en nettside og sette opp din helt personlige meny. Tjenesten fungerte utmerket da vi testet den. Når innstillingene var gjort på nettet mottok vi en SMS med link. Linken førte oss direkte til nedlastingen.

Trebåndstelefon

Telefonen er en såkalt trebåndstelefon. Men da vi skulle prøve den i USA måtte vi gå inn i menyen og velge bånd manuelt. Når det var gjort fungerte telefonen like godt der som her hjemme.

Skjermen er en 2,2» TFT reflekterende LCD med 176×220 punkter og 64.000 farger. Førsteinntrykket er meget bra. Telefonen skal også kunne sende og motta MMS, uten at vi ennå har fått det til å virke på vårt testeksemplar. Her får vi legge til at bruksanvisningen ennå ikke er trykket, så det er mulig det finnes enkle måter å gjøre dette på. Med tiden vil dessuten disse innstillingene kunne lastes ned via SMS.

Svakt batteri

Telefonens batteri skal kunne gi strøm til 3 timer tale eller 100 timer standby. Vår erfaring er at du ikke skal bruke telefonen mye før den må i laderen. Med vårt ringemønster og litt nedlasting av post må den i krybben hver kveld. Det blir i svakeste laget.

Telefonen støtter SD minnekort, om du da ikke klarer deg med de 32 MB som ligger tilgjengelig som flash. Du kan laste og kjøre applikasjoner direkte fra minnekortet. Dette kan være en smart løsning dersom du har store applikasjoner. Fyller du opp minnet i selve telefonen får den hikke når du prøver å kjøre minnekrevende applikasjoner.

HTC, som produserer telefonen, har valgt en prosessor fra Texas Instruments (ARM) som jobber på 120 MHz.

Europa-lansering

Telefonen blir lansert i flere europeiske land i månedsskiftet oktober november. Det er imidlertid usikkert når den kommer til Norge. Det er ikke minst avhengig av at en operatør finner å ville gjøre nødvendige tilpasninger i sitt nett.

Her dreier det seg ikke om tilpasninger som får telefonen til å virke, for det gjør den allerede. Men det må legges til rette for nedlasting og konfigurering over lufta (OTA), samt at en del sikkerhetsløsninger må på plass.

Også Sendo har en Smart Phone 2002 på agendaen. Denne telefonen heter Z100, og er i følge Microsoft nærmere det norske markedet enn hva tilfellet er med Orange VSP.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse