D-Link AirPlus

Annonse


TEST: D-Link 22Mbit trådløst nettverk

«DWL-614+ er en ny bredbåndsrouter som lar deg kommunisere trådløst i 22Mbps hastighet. Et perfekt produkt for deg som skal sette opp et nytt mindre nettverk eller for deg som søker litt mer avanserte funksjoner og innholdsfiltrering. Filtreringen kan settes opp enten på MAC adresse, IP adresse, URL og /eller domene navns nivå. WEB basert konfigurasjon gjør installeringen enkel og utøket AEP kryptering (64/128/256 bits) gir deg forbedret sikkerhet.»

– 22Mbps iht. IEEE 802.11b
– WiFi kompatibel
– Innebygd 4-ports switch
– 10/100Mbps full duplex WAN port
– NAT firewall og foreldrekontroll (innhholdsfiltrering)
– Mulighet for ekstern antenne (Reverse SMA-kontakt, hun)
– Innebygd DHCP server

Slik lyder D-Links egen kortversjon av historien. Vi har endevendt boksen, og det tilhørende nettverkskortet, for å se om påstandene holder mål.

Vår testpakke bestod av det trådløse PCMCIA-nettverkskortet DWL-650+, og bredbåndsruteren DI-614+. +’en som er lagt til betegnelsene i denne serien indikerer at dette er et AirPlus-produkt, som i teorien betyr båndbredde opp til 22 Mbps.

Halv fart

Etter å ha testet et titalls ulike radioløsninger gjennom de siste årene skal det sies at jeg ikke akkurat forventet faktiske overføringshastigheter på noe i nærheten av dette. En tommelfingerregel er i beste fall å dele alle radiohastigheter på to. Dette stemmer tålelig godt for de fleste tråløse bredbåndsrutere som er ute på markedet i dag.

D-Link sin pakke klarer ikke å levere halv fart, men er vesentlig bedre enn sine 11 Mbps forgjengere. For de med de kuleste bredbåndsforbindelsene betyr dette at de fremdeles må vente litt før 10 Mbit-linja kommer til sin rett. Selv i de beste målingene klarte vi ikke mye over 7 Mbps.

Suveren rekkevidde

AirPlus-produktene er bakoverkompatible med 802.11b Wi-Fi-produkter, dvs. andre vanlige trådløse nettverkskomponenter. Naturlig nok får man da liten glede av den økte hastigheten og rekkevidden man får med AirPlus på hver kant.

D-Link DWL650+Har man AirPlus i begge ender opplever man plutselig en annen verden når det gjelder rekkevidde. Der variasjonene mellom ulike produsenter tidligere har vært marginal med hensyn til rekkevidde, opplever vi nå et formidabelt sprang.

Full dekning i tre etasjer

Yours truly bor i et tre-etasjes murhus med solide vegger og fete isolerte etasjeskiller i tømmer. Jeg har av praktiske årsaker plassert bredbåndsrutere jeg har brukt på et ikke optimalt sted midt i huset. Dermed har jeg aldri hatt en sjanse til å få dekning i hele huset.

Med kombinasjonen 650+ og 614+ går dette derimot som en drøm. Selv om jeg virkelig har prøvd å gjøre forholdene verst mulige har jeg uten unntak hatt god nok signalstyrke og signalkvalitet til at forbindelsen har holdt seg på 22 Mbps. Dette er nok det lille ekstra som gjør at denne teknologien er å foretrekke for mange.

dlink 614+ med pc
Putt en DI-614+ i skjortelomma og du blir helt konge på byen. Litt i største laget kanskje? Samma det, den kan puttes under sofaen!

Forholdene inn til naboen er også upåklagelige, så her åpner det seg muligheter til å dele forbindelsen og regninga med flere. På den annen side må vi kanskje ikke å glemme muligheten for naboen til å koble seg på ditt nett uten å spørre pent om lov først. Vi har noen tips om hvordan du kan øke sikkerheten i ditt trådløse nettverk i denne artikkelen.

Ikke helt plug and play

Undertegnede har drivere for et lite dusin nettverkskort installert på sin XP-boks, så jeg regnet med at det nok ville bli litt tull med installasjonen av drivere til nettverkskortet.

Jeg fikk det til etter ca. 4 timers(!) fikling, blant annet med en tur innom registeret for å slette en defekt nøkkel som et tidligere D-Link-produkt hadde lagt inn – ikke akkurat brukervennlig.

Husk å gå på D-Link sine supportsider etter nye drivere før du gjør noe som helst. D-Link advarer for øvrig mot å bruke amerikanske drivere på europeiske produkter, samtidig som de legger direkte linker dit fra selve web-konfigureringa på ruteren. Hallo. Jeg har uansett aldri hatt noe problem med dette, tvert i mot.

Mitt kort ble levert med versjon 1.2.2 drivere, på nettet finner du versjon 2.20. Det skal sies at den jevne bruker neppe ville støtt på disse problemene, men det blir på ingen måte toppkarakter for driverinstallasjonen.

De siste driverne er faktisk veldig gode, men av en eller annen idiotisk grunn mister du både et glimrende analyse- og konfiurasjonsverktøy, og muligheten til 256 bits kryptering. Det siste er noe av det som faktisk skiller D-Link fra konkurrentene. Om 1.3-driverne gjør jobben for deg, så bruk dem. Der får du begge deler. Med 1.3-driverne funket alt greit for meg (etter fire timer…), men boksene klarte ikke automatisk å stille seg inn på 22 Mbps hastighet, men valgte 11. Dette klarte 2.20-driverne bedre.

D-Link 614+ oppsett anim
Å komme seg gjennom setup wizard i DI-614+ burde være vesentlig lettere enn å lage denne animasjonen. Spør om jeg er litt stolt.

Grei ruterkonfigurasjon

Når kontakt først er etablert med ruteren (du kan alltids bruke en vanlig nettverkskabel om du ønsker det), er oppsettet av denne tålelig enkelt. En grei installasjonsveiviser tar deg gjennom de nødvendige stegene for å komme deg på nettet. Enkle menyer gjør at du relativt greit finner muligheter for diverse spesialinnstillinger.

Det er for øvrig et vell av innstillingsmuligheter på denne ruteren. Spesielt på sikkerhetssiden kan man sette opp mange typer filtrering ut fra forskjellige kriterier. I hvilken grad alt virker skal jeg komme litt tilbake til. Å sette opp virtuelle servere på innsiden (at trafikk til f.eks port 80 sendes til en bestemt maskin på innsiden) er en lek. Eneste irritasjonsmoment i konfigurasjonssidene er en bekreftelsesside som kommer opp uansett hva du gjør. Totalt unødvendig.

Logger per email

En fin funksjon jeg ikke har sett på noen andre slike rutere er muligheten for å sende deg loggene per epost automatisk. Veldig bra!

Dårlig brannmur

Er du redd for uanmeldt besøk fra andre internettbrukere sitter du nok rimelig trygt med D-Link DI-614+. For brannmuren er mer effektiv enn den burde ha vært. Konfigurasjonsmulighetene er dessverre både mangelfulle og ikke-fungerende. Jeg har vært i kontakt med D-Link support flere ganger, jeg har byttet boks, opp- og nedgradert firmware, justert samtlige innstillinger trill rundt og tilbake igjen, men har ingen mulighet til å koble meg til VPN-serveren på jobben.

Det skal være støtte for både IPSEC og PPTP pass-through, men uansett hvilke innstillinger jeg har prøvd forsvinner mine VPN-forespørsler ut i intet. Dermed blir boksen faktisk ubrukelig for meg. På D-Link-forumet til DSLReports (et aldeles glimrende forum for D-Link-brukere) har jeg vært i kontakt med folk som faktisk har kommet gjennom med VPN-trafikk med nøyaktig samme oppsett, men det fungerer rett og slett ikke hos meg, ikke på noen av de to like boksene jeg har prøvd. Bytter jeg ut 614+-boksen med en annen D-Link-ruter, DI-713p, fungerer det aldeles utmerket.

Oppgrader firmware!

Min 614+ kom med firmware versjon 2.01. Denne er ikke engang mulig å laste ned fra D-Link sine sider, antakelig er denne så full av problemer at den ikke støttes lenger. På nedlastingssidene finner man 2.0f, 2.0 og 2.03.

Det er fint at D-Link adresserer faktiske problemer gjennom software-oppgraderinger, men når et kritisk problem avløses av et annet blir det ganske irriterende i lengden. For min del er brannmuren mitt eneste problem, men det er irriterende nok.

dlink 614+ åpen
Hmmm. Hvor er denna brannmuren hen da? Skulle gjerne tatt den bort. Heldigvis kan man oppgradere firmware uten å åpne boksen. Jeg fikk bare så lyst til å sjekke, er jo litt nerd selv om jeg har bikka 30 år…

Nå venter jeg særdeles utålmodig på ny annonsert beta-firmware (what’s the difference?). Kanskje løser dette mitt VPN-problem. Jeg håper det, for hadde det ikke vært for VPN-problemene ville det blitt toppkarakter til D-Link. Både kortet og ruteren er hyggelig priset på linje med de billigste konkurrentene som ikke er i nærheten på rekkevidde.

Måleresultater

For et lite hjemmenettverk er det sjelden så mye trafikk mellom interne PC-er at overføringshastigheten er kritisk. Du har uansett mulighet til å koble til PCer gjennom en fire ports 10/100 switch. Det spiller dermed for de fleste liten rolle om hastigheten er 5 eller 8 Mbps – med unntak av de som faktisk har raskere internettlinje enn dette da.

Vi opplevde stor forskjell mellom opp- og nedlasting av data med vår AirPlus-pakke. Dette skyldes sannsynligvis at det på nettverkskortet faktisk skjuler seg to antenner. I utgangspunktet er en av disse satt opp til å sende data ut, mens begge kan ta i mot data. Med de siste driverne kan du styre dette selv.

Hardware Maks hast. opplasting Maks hast. nedlasting
DWL-650+ AirPlus NIC
DI-713P ruter
3700 kbps 5300 kbps
DWL-650+ AirPlus NIC
DI-614+ AirPlus ruter
4800 kbps 7300 kbps

Som vi ser er det vesentlig bedre overføringshastighet med den nye teknologien, men for de fleste er dette uinteressant. Rekkevidden derimot, er en vinner. Vi har ikke funnet noen god måte for å målt denne eksakt, men praktiske resultater viser at vi nå har tatt et godt steg fremover. Til sommern blir det hengekøyeprogrammering i hagen – 30 meter og en fet skrå murvegg unna.

Derfor har jeg ingen problemer med å anbefale AirPlus-produktene, selv med VPN-problemene mine. Anbefalt utpris for 614+ ruteren er 1699 kroner. Nettverkskortet gjør vel heller ikke at du sliter med penger til klor i bassenget; anbefalt utpris er kroner 886, inkl. mva. I praksis klarer du nok å finne produktene et par hundrelapper under dette.

Det er samtidig også lansert et par andre produkter i den samme serien: DWL-520+ PCI-adapter med mulighet for ekstern antenne, til vel tusenlappen, og DWL-900AP+, et trådløst aksesspunkt med bridging-funksjon, til 1773 inkl. mva.

Husk bare å sørge for mulighet til å returnere boksen om dine behov ikke dekkes grunnet en eller annen programvarefeil! U never know…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse