Linux statistikk

Annonse


India går for Linux

Linux statistikkMed åpen kildekode menes stort sett Linux, selv om det også finnes andre alternativer. Og med «proprietær» menes Windows, som har 90 prosent av det indiske markedet og 94 prosent av verdensmarkedet på desktop-siden.

For dyrt med Windows

I følge avisen India Times har nå den indiske regjeringen bestemt seg for å endre på dette. Microsoft-produkter er for dyrt for landet, som ikke har en økonomi som kan sammenlignes med Europas eller USAs.

I dag brukes det i stor grad pirat-versjoner av Windows på indiske PC-er. Dette kan ikke lenger regjeringen sitte å se på. Nylig skrev de under en internasjonal avtale som forplikter dem til å avskaffe all bruk av piratvare i offentlig virksomhet og straff-forfølge de som gjør det i privat sektor.

Har nok ekspertise

Da er det enklere og billigere å satse på Linux, som er gratis og som kan videreutvikles av lokale eksperter. De har India mange av, særlig i Bangalore-området. Indiske programmerere blir brukt over hele verden, og har lang erfaring med UNIX-systemer. Overgangen til Linux blir derfor neppe særlig problematisk.

India følger i så måte i forsporene til land som Kina, Peru, Norge, Storbritannia og Tyskland. Alle har – om på ulike måter – signalisert at de vil fase ut Microsoft-produkter til fordel for åpen kildekode.

EU sentralt vurderer det samme, og flere myndighetsinstanser i Microsofts hjemland USA bruker i dag Linux framfor Windows til tunge oppgaver.

Spandérbukser

Microsofts svar på utfordringen er ofte å sponse Linux-landenes regjeringer med store midler til utdanning. I Kina har Microsoft i løpet av de siste tre år spandert 750 millioner dollar (om lag 5.5 milliarder norske kroner). Til sammenligning er India bare begunstiget med 75 millioner dollar (om lag 546 millioner norske kroner) fra Bill Gates & co over samme tid.

Dette beløpet kan komme til å bli vesentlig høyere når det går opp for Redmond at den indiske regjeringen virkelig vil kutte ut Windows-lisensene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse