Telenor Netcom priser

Annonse


Telenor raskest og dyrest

Telenor Netcom priserTelenor har lengst fartstid som leverandør av koblede linjer til dataoverføring over oppringt mobilnett. Tjenesten forkortes HSCSD, som betyr High Speed Circuit Switched Data. Hvor rask forbindelsen blir avhenger av hvor mange kanaler du kan koble sammen i telefonen du bruker. Du må med andre ord ha en HSCSD-telefon for å utnytte denne tjenesten.

Tålmodighetsprøve

Hvordan du enn snur og vender på det – å laste data via mobiltelefonen er en tålmodighetsprøve. De fleste mobiltelefoner støtter ikke hastigheter over 9,6 Kbit/s. Det betyr at du må belage deg på å vente i minst et kvarter om du vil laste ned 1 MB med data. Nettene støtter imidlertid 14,4 Kbit/s, og enkelte telefoner lar deg utnytte denne hastigheten. Da vil en nedlasting som normalt tar 15 minutter være gjort på 10.

Linjekobling

Men det er når du kobler flere slike linjer sammen at det begynner å få fart på seg. Telenor tillater i dag inntil fire kanaler nedlasting. Den eneste telefonen som støtter dette er Siemens S40, som kom på markedet i mars i fjor. Den har en teoretisk hastighet på 57,6 Kbit/s, selv om vi i våre tester ikke har målt høyere hastigheter enn om lag 33 Kbit/s.

Det er også verdt å merke seg at dette er nedlastingshastigheten. Skal du sende data har du bare en kanal, eller i høyden to å sende data på.

To opp, to ned

I NetCom sitt nett benyttes to kanaler ut og to kanaler inn (28,8 begge veier) mens du i Telenor sitt nett kan velge ved å sette opp ulike AT-kommandoer. De fleste telefonene leveres med programvare som setter opp disse kommandoene for deg, slik at du bare velger farten du ønsker. Men vil du ha mer enn to kanaler ned kan du ikke ha mer enn en ut.

Hastigheten varierer

De målingene vi har gjort med PC-en koblet til Internett med GPRS viser at det er liten eller ingen forskjell på Telenor og NetCom. Her har trafikken i nettet en del å si, ettersom GPRS er pakkedata der pakkene sendes på ledige tidsluker i nettet. Ved høy trafikktetthet går hastigheten ned, på samme måte som den gjør når det er stor trafikk på en server.

I praktiske tester fikk vi hastigheter mellom 28 og 33 Kbit/s i begge nett. Da testet vi med telefonene Nokia 6310, Nokia 7650, Ericsson T68 og Motorola v.70 og Siemens ME45.

Siemens S40, som er raskest på HSCSD, har ikke GPRS.

Mobilt kontor i praksis

I sommer har vi også hatt flere arbeidsdager der vi ikke har benyttet annen nettkobling enn mobilt Internett. Ettersom vi jobber i en nettbasert bedrift betyr det tilnærmet konstant oppkobling mot nettet via GPRS. På en typisk dag har det gitt om lag 15MB data inn/ut (vi siler posten for å unngå tunge vedlegg).

Dyrt

Det betyr også at løsningen koster fra 225 kroner daglig (Netcom storbruker) til 250 kroner (Telenor). Prisforskjellene varierer med hvor mye du bruker GPRS, og det finnes mange ulike betalingsmodeller for GPRS. Hos Telenor koster for eksempel den første MB-en hver måned 100 kroner, mens den hos Netcom koster 50 kroner (storbruker får første 20 MB i måneden for 200 kroner) .

Bruker du HSCSD betaler du hos Telenor dobbelt av vanlig samtalepris, mens NetCom nylig satte ned prisen til vanlig samtalepris også for HSCSD.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse