Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Drumbeat 1.5

Drumbeat er bare nok en fildelingstjeneste. Men i motsetning til mange andre er den fortsatt ikke innhentet av advokatene.

Drumbeat er foreløpig bare tilgjengelig for Mac OS 8.1 eller nyere. En «karbonisert» versjon for OS X er like om hjørnet. Windows-versjonen vil vi først få se om noen måneder.

Programmet er uhyre enkelt å bruke og sette opp – selv i Mac-sammenheng. Vi har testet en gratis prøveversjon med 15 dagers nådetid. For å kunne bruke programmet videre må du ut med 30 dollar (ca. 220 kroner).

Finner det meste

Vi hadde ingen problemer med å finne nye og attraktive filmer og låter blant de 86,9 millioner filene som er registrert i Drumbeats P2P-nettverk. På et blunk fant den et sted mellom 35 og 40 versjoner av «Minority Report» – den siste storfilmen til Spielberg. Helt lett å komme inn i køen for å laste ned disse 6-700 MB-filene var det imidlertid ikke.

Musikken gikk derimot som en røyk. Rolling Stones, et av underholdningsverdenens mest opphavsbeskyttede navn, kom ned på harddisken på et blunk med en 192 kbps-versjon av klassikeren «Start Me Up». Ingen advarsler eller sperrer her, nei.

212 000 brukere

De mindre rynkete Chemical Brothers kom opp med et hundretalls treff på «Star Guitar». Det føltes som i Napsters velmaktsdager, da nær sagt enhver pop/rock-låt kunne fås der og da, uten sykkeltur til platesjappa først. Selv om Drumbeats 212 000 brukere neppe kan varte opp med riktig så mye som Napsters 1,5 millioner for om lag ett år siden.

I likhet med flere andre fildelingstjenester omfatter Drumbeat også programvare. Et søk på Photoshop 7.0 ga et sekstitalls treff.

Napster-arv

Drumbeat er ikke alene om å føre Napster-arven videre, på tross av stadig mer agressive platebransje og myndigheter. Men systemet fungerer såpass bra at vi venter i spenning på Windows-versjonen. Når den kommer, vil nettverket trolig utvides kraftig.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at det inntil videre er fullt lovlig å laste ned og bruke filmer og musikkfiler privat. programvare stiller det seg derimot annerledes med. Du kan laste ned, men ikke installere og bruke. I tillegg kan du ikke med loven i hånd gjøre tilgjengelig verken film, musikk eller programvare fra din egen harddisk, slik de du laster ned fra gjør.

Stikkord: generell test, testprodukt