Keith Harrison

Annonse


Dekryptér kl. 8!

Keith HarrisonBristol (ITavisen.no): Systemet bygger på det tidligere kodesystemet til MI6, etteretningsorganisasjonen som mest av alt er kjent som arbeidsstedet til James Bond.

Fleksibelt

Krypteringsalgoritmen som Harrison har arvet, er så kraftig at det i sin tid tok 1 time å dekryptere en fil. I dag snakker vi om 10 millisekunder.

– Det fine med IBE er at det er lett å lage sikre, brukervennlige, fleksible og skalérbare systemer, sier Harrison.

Nøkkelen til nøkkelen

Han nevner flere eksempler på hvor tilpasningsvennlig teknologien er. Man kan for eksempel bruke en tredjeparts identifikator som sitter på «nøkkelen til nøkkelen», så å si. Denne tredjepart kan være et menneske, men også en maskin. Maskinen – eller mennesket – kan instrueres til ikke å gi nøkkelen videre til for eksempel en person med kriminelt rullebad. Mellominstansen har tilgang til politiets arkiver, og kan enkelt finne ut om vedkommende er registrert der.

Annonse


Vilkår

Men det holder ikke å være «clean» på papiret. Nøkkelen som produserees etter at sjekken er foretatt kan utstyres med egenskaper som gjør at den er bundet til person, via et tilbakemeldingssystem. Nøyaktig hvordan dette foregår, vil ikke Harrison ut med.

I stedet forteller han ivrig om hvordan Tony Blairs kontor kan utnytte muligheten til å legge inn vilkår.

– Man kan for eksempel tenke seg at en pressemelding ikke skal «sprekke» før klokken 8 om morgenen en bestemt dato. Budskapet kan distribueres til alle medienes mailservere, men åpner seg ikke før to vilkår er oppfylt: At klokka faktisk er åtte og at personen som får se en åpnet utgave er utstyrt med egenskaper som gjør ham autorisert til å gjøre det.

Latterlig enkelt

Harrison innrømmer at ingen krypteringsteknologi vil være perfekt, men mener at man kan komme ganske nær. Samtidig ler han seg nesten fillete av dagens krypteringssystemer i banker og på godtfolks maskiner.

– Det tok en politimann jeg kjenner ti sekunder å åpne en pasordbeskyttet Palm. Og magnetstripen på bankkortene våre er det jo rene folkeforlystelen å lese. De nye smartkortene er derimot ikke så verst. Og PGP (Pretty Good Privacy) er faktisk riktig bra, om det blir brukt riktig.

Selv om MI6 nok ikke liker at vi bruker det…

Annonse