Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gamecube er her!

3. mai hiver Nintendo seg inn i konsollkrigen. Vi gir deg full dekning på spill, utstyr og det som er verdt å vite om den lille kuben!

Gamecube med Mario

Nintendo kan dette med spill. Det har de kunnet lenge. Og etter å ha brukt de siste ukene på å bli bedre kjent med Gamecube, er det helt tydelig at de fremdeles vet hva de holder på med, både på hardware- og software-siden.

For Gamecube er kjapp, lekker, og stiller med et solid spillutvalg – derav et lite knippe unike spill som andre konsoller bare kan drømme om å matche. Vi snakker her naturligvis om Nintendo-arven som føres videre, i form av diverse reinkarnasjoner av populære sikkerstikk som Mario-, Zelda-, Donkey Kong, og resten av famlien.

Kubisme

Men la oss vente litt med spillene, og se på selve boksen.

Gamecube er en elegant liten sak. Den måler ikke mer enn 150mm x 110mm x 161mm på sokkelesten, har toppmating, og burde lett kunne stues på plass ved siden av fjernsynet eller i stereobenken. Xbox-en blir rene kolossen til sammenligning.

Det rent prosesseringstekniske hopper vi elegant over, men la oss bare for ordens skyld poengtere at Gamecube ser ut til å ligge et lite hakk over Playstation 2 når det gjelder lastetider og grafisk potensial, mens Xbox fremdeles gjenstår som den store kolossen når det gjelder ren ytelse og datakraft (hvis noen skulle bry seg om det).

Siden Nintendo har valgt å gå for et proprietært mini-DVD format for lagring av spill, kan du ikke bruke maskinen som DVD-spiller – en funksjon som mange har satt pris på i Xbox og Playstation 2. Inntil videre forblir derfor Gamecube en ren spillmaskin. Så er den da også billigere enn sine konkurrenter, og burde bli å få tak i for under to tusenlapper.

Bredbåndspluggen settes inn i den klargjort plassen, under maskinen.

Mens Xbox kan skryte av å stille med både harddisk og internt nettverkskort, må også Nintendo her melde foreløpig pass. Nettverks- og modemadaptere vil bli å få kjøpt til Gamecube når dette utstyret faktisk blir brukendes til noe – altså når Nintendo lanserer sin online-tjeneste – og maskinen er allerede klargjort med ekspansjonsporter for slikt tilleggsutstyr.

Harddisk har det ikke vært mye snakk om for Gamecube, men derimot ser det ut til å i stedet være mer fokus på minnekortene. I første omgang vil man kunne kjøpe såkalte Memory Card 59 (249,-), som har plass til en håndfull savegames (mer om kapasiteten HER), og i fremtiden vil større kort bli tilgjengelig.

Det er også snakk om adaptere som muliggjør lagring på standard SD-kort, men dette ligger nok noen måneder fram i tid.

Kontrolleren

Mange må trekke på flirebåndet første gang de ser den originale håndkontrolleren (398,-) som er designet for Gamecube, men den hånende latteren forvandles raskt til et fornøyd glis etter å ha spilt i kun få minutter.

Både kontroller og spillboks fås i sort eller lilla.

For kontrolleren ligger nemlig godt i hånden, og er en fryd å bruke. Rent størrelsesmessig dreier det seg om en slags mellomting mellom den puslete (men geniale) PS2-kontrolleren, og den heller klumpete Xbox-dingsen.

Det eneste tankekorset med Nintendos originale Gamecube-kontroller er en liten ekstraknapp som over høyre skuldreknapp, som noen ganger kan være litt klønete å få trykket ned.

Fra 3.mai vil det også finnes tredjeparts kontrollere å få kjøpt, men den virkelig godbiten kommer ikke før senere i år (forhåpentligvis): nemlig Nintendos nye Wavebird trådløse håndkontrollerer, som vil svært så velkommen for de som er lei alt ledningmaset som oppstår av å ha fire kontrollere koblet i maskinen samtidig.

Avansert kobling

Et av de mer spennende konseptene som Gamecube kan by på, er muligheten for å koble Gameboy Advance til maskinen ved hjelp av en spesiell Link-kabel (vil koste 198,-).

Et av de første spillene til å benytte seg av denne funksjonen vil være Sonic Adventure 2 Battle. Hvis man samtidig har en Gameboy Advance med Sonic Advance, kan man overføre data fra Gamecube til GBA, slik at du kan spille litt videre med figuren din på bussen, og så koble deg tilbake til til Gamecube igjen når du kommer tilbake – og fortsette å spille med den samme figuren.

Spillene

20 spill skal lanseres samme dag som Gamecube, altså 3. mai, og ytterligere tre spill (viktige, sådan) slippes tre uker senere.

Vi har testet en rekke av disse, og du kan LESE TEST AV SPILLENE HER!

Her er den komplette listen over Gamecube-titlene som dukker opp i løpet av mai:

 • Batman Vengeance
 • Bloody Roar
 • Burnout
 • Crazy Taxi
 • Dave Mirra Freestyle BMX 2
 • Donald Duck – Goin’ Quackers
 • ESPN Winter Sports
 • Extreme G 3
 • FIFA Soccer 2002
 • Gauntlet Dark Legacy
 • ISS2
 • Luigi’s Mansion
 • NHL Hitz
 • Sonic Adventure 2 Battle
 • Star Wars Rogue Leader: Rogue Squadron II
 • Tarzan Untamed
 • Tetris World
 • Tony Hawk’s Pro Skater 3
 • Universal Studios Park Adventure
 • Wave Race: Blue Storm
 • Super Monkey Ball (24. mai)
 • Super Smash Bros. Melee (24. mai)
 • NBA Courtside (24. mai)

Deretter blir det en jevn strøm av spill utover sommeren, trolig med nærmere 50 titler ute på markedet innen høsten. Store titler å se opp for i månedene som kommer blir blant annet Mario Sunshine, Pikmin, Resident Evil, og Star Fox Adventures

Konsollkrigen

Her er et kjapt overblikk over de tre konkurrerende konsollene:

CPU
300 MHz Emotion Engine

733 MHz Intel

485 MHz Power PC
MINNE
40 MB

64 MB

43 MB
GRAFIKKPROSESSOR
150 MHz Sony GS
(66m poly/s,
150m part/s)

250 MHz custom nVidia/MS Xchip (125m poly/s, 125m part/s)

202.5 MHz ATI «Flipper»
(6-12m poly/s, med alle effekter på)
FULLSKJERM ANTI-ALIAS
Nei

Ja

Ja
TEKSTURKOMPRESJON
Nei

Ja

Ja
LYD
48 kanaler

256 kanaler 64 3D kanaler AC3

64 kanaler
LAGRINGSMEDIUM
4x DVD
8MB minnekort

2-5x DVD 8 GB harddisk 8MB minnekort

1.5GB mini-DVD
4MB minnekort
64MB SD kort
INTERNETT
Modem og bredbåndsadapter som tilleggsutstyr

Innebygd bredbåndsadapter (ikke analogt modem)

Modem og bredbåndsadapter som tilleggsutstyr
AVSPILLING AV DVD-FILM
Ja

Ja, hvis du kjøper fjernkontroll

Nei
TRE STERKE TITLER
Gran Turismo 3
Metal Gear Solid 2
Grand Theft Auto 3

Munch’s Odysee Dead or Alive 3 Halo

Pikmin
Luigi’s Mansion
Star Wars Rogue Leader
LANSERING
Allerede ute

14. mars 2002 (08.11.2001 i USA)

3. mai
(14.09.2001 i Japan)
( 05.11.2001 i USA)
PRIS
ca. 2,500 kroner

ca. 2.500 kroner

ca. 2.000 kroner

Stikkord: spilltester