Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Comeback for Max Headroom

Verdens første digitale TV-vert gjenoppstår nå på nettet. Fra lørdag av vil Tech TV sende episodene fra 80-tallet.

Max Headroom
Max Headroom var et fenomen med sine digitale, spastiske bevegelser og intelligente kommentarer på den britiske TV-kanalen Channel Four på midten av 80-tallet. Han har seinere fått mange avløsere, men få har samme kultstatus som denne tidlige versjonen.

Laget på Amiga 1000

Max Headroom ble for en stor del laget på en Amiga 1000, maskinen og plattformen som i 1984 var «state of the art» for videografikk. I virkeligheten ble figuren spilt av et menneske – nærmere bestemt skuespilleren Matt Frewer. Men han unektelig datagenerert ut…

Opprinnelig planla Channel Four å la Max være programleder i sit eget musikkprogram. Dette ble imidlertid for trøblete, så de laget en TV-film som pilot for serien i stedet, med små innslag innimellom i hver episode. Noen stor publikumssukses ble det ikke – relativt sært som det var.

Eksportert til USA

Seinere ble Headroom solgt til det amerikanske TV-produksjonsselskapet Lorimar, som lagde 14 45 minutters episoder med ham.

På begge sider av Atlanteren ble Max Headroom raskt et begrep blant nerder og cyber-punkere med interesse for sci-fi, teknologi og datamaskiner. Max Headroom strødde om seg med begreper hentet fra fortfatteren William Gibsons cyberpunk-verden, som «ice», «flatline» og «nanoteknologi».

Sendeplanen finner du HER.