Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Feriefilmen rett på DVD

Hitachi har aldri trodd på bånd når det gjelder digitale medier. Derfor lanserer de nå en serie videokameraer med DVD-lagring.

Hitachi DVD-kamera
For ett år siden lanserte Hitachi DZ-MV100ADO, verdens første digitale videokamera basert på disklagring. Det ble ingen stor sukesss. Kanskje fordi disken var DVD-RAM, som ikke kan spilles i vanlige DVD-spillere. I tillegg var prisen stiv: 22 000 kroner.

Støtter DVD-R

Nå kommer de fryktelig tilbake med tre modeller i prisklassene 13 000, 15 000 og 18 000 kroner: DZ-MV200E, DZ-MV230E og DZ-270E. Alle kan foruten å skrive til DVD-RAM også skrive til DVD-R-plater. Riktignok brukes ikke standard DVD-plater men et 8 cm miniformat. Mini-DVD-R kan imidlertid spilles av i de fleste standard DVD-spillere uten problemer.

Variabel bitrate

Filmen lagres i 704 X 480-oppløsning i «fine»-modus. Spesielt for dette formatet er variabel bitrate. Når motivet beveger seg raskt, økes datahastigheten for å skape naturlig bevegelse. Er motivet i ro, senkes den tilsvarende. Dette for å spare lagringsplass.

Halvtime i beste kvalitet

De små diskene tar en time pr. side for den tosidige DVD-RAM-diskens vedkommende og en halvtime med DVD-R – i beste kvalitet. Det finnes også mulighet for å gå ned i bildekvalitet («standard»-modus) for å øke innspillingstiden. Da kan DVD-RAM romme to timer dersom man spiller inn på begge sider. På DVD-R får man plass til en time med laveste oppløsning (352X480).

Fungerer som brennere

kamarene fungerer som DVD-brennere, og man kan dermed lage så mange kopier man vil etter å ha redigert materialet på PC. Overføring mellom kamera og PC skjer via USB 1.1 for de to rimeligste kameraene vedkommende, og via USB 2.0 med det dyreste kameraet.

Ikke Firewire

Hitachi sier at de har valgt USB fordi dette er mer univerelt enn Firewire. Dessuten påpeker de at datamengden er beskjeden, siden materialet allerede er komprimert til MPEG-2 før oveføring. I praksis betyr dette at kamera og PC oppfører seg akkurat som med et DVD-kamera med Firewire: Du får overføring i sanntid – verken mer eller mindre.

Hvorfor ikke RW?

Mange lurer nok også på hvorfor ikke Hitachi har gått for overskrivbare DVD-plater som er kompatible med DVD-spillere – slik som DVD-RW eller DVD+RW. Grunnen er i følge Hitachi selv at de to RW-formatene skriver sekvensielt, og at man dermed ikke kan utnytte ledig plass på en fornuftig måte.

De to rimeligste kameraene blir lansert i Norge i mai, og det dyreste kommer i juni.