Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Velg riktig videokamera

Skal du kjøpe videokamera kan det lønne seg å finne ut hva du egentlig trenger. Hvis ikke risikerer du å bruke tusenvis av kroner på funksjoner du slett ikke trenger.

Sony PC9 DV-kamera
De fleste som kjøper videokamera i dag ønsker å kjøpe et digitalt kamera. Fordelene med dette er mange. Du kan redigere filmene dine på PC uten kvalitetstap, i tillegg til at slike bilder generelt er av langt høyere kvalitet enn det du fikk med de tradisjonelle VHS, S-VHS eller Hi-8 kameraene.

Definér dine behov

Hva slags kamera du trenger er det egentlig ingen andre enn deg som kan avgjøre. Her handler det om å se sine behov, og måle disse opp mot hva du får for pengene dine. Her er noen av tingene du bør tenke igjennom:

Innendørs, utendørs eller allround?

Skal du filme mye i dårlig lys (eller inne) er det viktig med et kamera med god lysfølsomhet. I praksis betyr dette at du må legge noen kroner i å få et kamera med god optikk. Den såkalte »Night Shot»-funksjonen er bare tull. Med dagens teknologi gir dette fargeløse bilder av elendig kvalitet, og det er langt bedre å forsøke å lyse opp motivet med en lampe.

Benytter du først og fremst kameraet utendørs er du ikke så avhengig av lysfølsomheten, og kameraet blir gjerne billigere. Her er det gjerne zoom som teller. På digitale videokameraer finnes det to typer zoom. Den ene er optisk, og det betyr at du bruker linsen som kikkert for å komme tettere på motivet. Den andre typen zoom kalles digital, og betyr bare at du strekker bildet i alle retninger, slik at hvert enkelt punkt blir større. Dette gir raskt dårligere bildekvalitet, og i praksis er digital zooming noe du rett og slett bør unngå.

Ønsker du et allroundkamera må du tenke gjennom hvor viktig bildekvaliteten er for deg. Et rimelig kamera med en god lampe gir ofte bedre bilder enn et dyrt kamera med dårlig lampe. Igjen må du spørre deg hva du mener er godt nok. Er du kravstor, må du punge ut.

Bortkastet stillbilde

Stillbildefunksjonen på videokameraer er morsom. Du kan knipse digitale bilder og overføre disse til PC. Men ellers er funksjonen helt bortkastet. Det finnes kameraer som tar bilder med mer enn 1 megapixel oppløsning. Det duger om du skal se bildet på TV eller sende det som e-post, men skal du skrive det ut blir kvaliteten som regel dårlig. Og om du bare skal bruke bildet på TV eller på Internett trenger du heller ikke denne funksjonen. Da kan du like gjerne hente et stillbilde fra filmen du har tatt. Kvaliteten på disse bildene blir noe dårligere enn på et stillbilde tatt direkte til minnebrikke, men om du ikke skal skrive ut bildet betyr dette lite. Insisterer du på kamera med stillbilde må du også ha noe å lagre bildene på. Minnebrikkene som følger med kameraet blir raskt i minste laget, og minne er dyrt – svindyrt.

Canon MVX1i – Lite kamera med mange funksjoner.

Størrelsen teller

De minste kameraene koster gjennomgående mer enn de litt større utgavene, uten at de nødvendigvis tar bedre bilder. Store kameraer er gjerne enda rimeligere, men det finnes også en grense for hva som er praktisk å ta med seg. Store kameraer har en tendens til å bli liggende å samle støv, i hvert fall etter at den første begeistringen har lagt seg. De minste og letteste kameraene er gjerne vanskelige å holde stødig. Er du skjelven på labben, kan du også bruke en digital funksjon som gir automatisk billedstabilisering. Dette gir litt lavere bildekvalitet, men du skal følge godt med om du legger merke til dette. Det er heller ikke alle kameraer som har denne funksjonen. Enkelte modeller kan ha optisk bildestabilisator som ikke reduserer kvaliteten på opptaket. Et stativ gjør samme nytten, men er selvsagt upraktisk i mange sammenhenger.

DV eller Digital 8?

Den vanligste standarden for digitalt forbrukerkamera er mini DV. Disse kassettene får du med inntil en times opptakstid. Enkelte kameraer har LP-funksjon, som gjør at du kan drøye opptakstiden. Denne funksjonen gir også redusert bildekvalitet, men er kjekk om du skal filme en fotballkamp eller kopiere en spillefilm.

Et annet format er Digital 8, som lar deg spille av dine gamle Hi-8 filmer. Disse kameraene er gjerne noe større, men til gjengjeld er de både rimelige og gode. Opptakskvaliteten blir like god som på Mini-DV, forutsatt at du ellers benytter sammenlignbare kameraer.

Sony har også lansert et kamera med enda mindre kassetter (MicroMV), men dette formatet har foreløpig ikke fått særlig stor oppslutning.

DV ut/inn

Digitale videokameraer kan kobles til PC. Dette skjer via en port som kalles FireWire. Eldre kameraer mangler ofte mulighet for DV-inn, hvilket betyr at du ikke kan spille den ferdig redigerte filmen din tilbake til kasetten. I mange tilfeller kan du bruke en ekstern enhet som gir denne egenskapen til videokamera uten DV-inn. Enkelte produsenter selger samme kamera med og uten DV-inn, og klarer du deg uten denne funksjonen kan det være penger å spare. Har du en CD- eller DVD-brenner kan du like gjerne spille ut filmen din på CD/DVD og bruke en DVD-spiller når du vil se det ferdige resultatet på TV-skjermen.

Et videokamera som tilfredsstiller de fleste behov bør ikke koste mer enn 8-10.000 kroner. Uansett bør du be om å få prøve det i butikken før du handler.