Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Hold Windows samlet

Dersom Windows blir delt opp, vil det forkrøple hele programvareindustrien. Det uttalte Bill Gates i retten i går.

Klokka 9,25 i går Washington DC-tid tok Bill Gates plass i vitneboksen foran dommer Colleen Kollar-Kotelly.

8. vitne

Gates er en 8. i rekken av vitner som Microsoft fører i saken som de ni dissenter-statene har reist mot selskapet. Disse ni statene godtar ikke forliket som Microsoft tidligere har inngått med den amerikanske regjeringen.

Skrevet på forhånd

I likhet med de andre Microsoft-vitnene har Bill Gates på forhånd levert et skriftlig vitneutsagn. De fleste av synspunktene hans er derfor kjent.

De ni statene ønsker at Microsoft skal fjerne Microsoft-eide og Microsoft-proprietære tjenester fra Windows XP. Nærmere bestemt nettleseren Internet Explorer, chatteprogrammet Messenger og medlemsservicen Passport.

– Mange versjoner

Gates gikk ikke overraskende kraftig ut mot disse kravene i retten.

– Statenes forslag vil bety at Windows ikke lenger vil være enhetlig. Hvem som helst som har kjøpt lisens på 10 000 kopier vil kunne gjøre tilfeldige endringer, sa han.

Hver sin utgave

For å underbygge argumentasjonen trakk han fram hypotetiske eksempler der programvare- og maskinvareselskaper som AOL Time Warner, Sun og Gateway alle fikk lage sine egne versjoner av Windows.

Program-kaos

– Da ville vi komme i i en situasjon der noen av applikasjonene ikke vil kjøre på noen av Windows-variantene. Du ville ikke kunne vite hvilken av variantene en gitt applikajson ville være kompatibel med, hevdet Gates.

Vitneavhøret fortsetter i dag og i morgen.