Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Brenn CD’en på gatehjørnet

I Australia opplever platebransjen sitt verste mareritt: På gata utenfor platebutikkene står det oppstilt CD-bennere med myntinnkast.

CopyCat1
Dermed har det blitt like enkelt å brenne en piratkopi av en nyinnkjøpt CD som å kjøpe en avis. For tjue kroner får du brent en CD – tom-CD’en inkludert. OK, litt dyrere enn å brenne egne hjemme på rommet er det. Men så slipper du også å kjøpe PC med CD-brenner til ti lapper.

Tar ti minutter

Automaten er ingen racer, heller. Rundt ti minutter tar det å brenne en vanlig musikk-CD med en spilletid på rundt en time. Til sammenlinging tar det mellom 3 og 5 minutter på en standard hjemmebrenner av ny dato.

CopyCat-automatenetakler visstnok også kopibeskyttede CD-plater.

– Simpelt tyveri

Lederen for Australias antipiratgruppe MIPA (Music Industry Piracy Investigation Unit), Michael Speck, sier til BBC at han anser denne virksomheten som simpelt tyveri.

– Disse folkene beriker seg på andre folks arbeid, mener han.

Foreløpig er automatene plassert ut i den australske byen Adelaide, men det ventes at de vil bli rullet ut i alle de største byene om kort tid.

Fullt lovlig

Platebransjens problem er at det ikke finnes noen australsk lov som eksplisitt forbyr denne virksomheten. I dette landet er det slik at brukerne blir kriminalisert, ikke tilbyderne. Politiet må med andre ord lure i buskene og kaste seg over personen som legger på penger og tar en brent CD ut av luka…