Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Programvare erstatter redaktøren

Først kom robot-journalisten. Nå står også redaktøren for fall. Hun eller han kan nå erstattes av smart programvare.

Robot1
Det vil ennå gå noe tid for ITavisen.no går fullstendig på autopilot, får vi håpe. Men muligheten er der allerede i dag.

Uberørt av menneskehånd

En gruppe forskere ved Columbia-universitetet i USA har utviklet et nettstedet Newsblaster. Der får du oppdaterte nyheter fra hele verden døgnet dundt – helt uberørt av menneskehånd.

Skanner nyhetssteder

Programvaren virker i utgangspunktet som et hvilket som helst «kravlekryp» på nettet. Roboten svinger inom alle de største nyhetsbaserte nettstedene, som CNN og BBC for å gjøre sin fangst.

Men der stopper også all likhet med tradisjonelle nettroboter og agenter.

Lager syntese

Programmet analyserer substantiver, verb og setningsbygning i artikler som omhandler samme tema. Deretter lager det en syntese basert på likheter og spytter ut logiske, passende lange setninger.

Resultatet er språklig sett vesensforskjellig fra kildene, og roboten omgår dermed teknisk sett den juridiske opphavsretten.

Språklig sett vil vi ikke betegne artiklene som direkte lettleste, selv om de grammatisk og ortografisk sett ser OK ut.

Ikke feilfri

Vasileios Hatzivassiloglou, som leder prosjektet, mener det nå er fullt mulig å drive et fullverdig nyhetsssted uten andre utgifter enn server- og linjeleie. Han innrømmer likevel at programvaren ikke er feilfri – ennå.

– Programmet har forløpig ikke de samme kvalitetene som en menneskelig redaktør, og vil uunngåelig begå en del feil, sier han til BBC.

Han unnlater elskverdig nok å nevne at et det gjør enkelte menneskelige redaktører også…

Truer agenter

– Jeg tror programmet vil kunne utgjøre en trussel mot eksisterende nyhetsagenter på nettet. Men ikke mot virkelige redaktører, beroliger redaktør Damian Carrington på nettstedet newcientist.com overfor BBC.