Journalist-robot

Annonse


Journalist-robot utviklet

Journalist-robotForeløpig vakler Afghan Explorer rundt i trappene på forskningsinstitusjonen Massachusetts Institute Of Technology (MIT) i Boston. Men forskeren som står bak prosjektet, Chris Csikszentmihalyi, mener at den kan komme til nytte når aviser, TV og radiostasjoner i framtida skal dekke væpnede konflikter rundt om i verden.

Uavhengige medier

Csikszentmihalyi har først og fremst mindre, uavhengige media i tankene. De store stoler han ikke på. De er lomma på USAs miltære, mistenker han.

– Det er en personlig mediamaskin for mindre nyhetsorganisasjoner som ikke har råd til hundrevis av redaktører og journalister i felten, sier han til BBC.

Mindre fare

Han har med uro sett hvordan både journalister og fotografer har blitt drept på oppdrag i urolige deler av verden de siste årene. Afghan Explorer kan utvilsomt uskadeliggjøres av kuler og bomber, men uten at menneskeliv går tapt. Og trolig med bildene vel i havn på harddisken hjemme i den trygge nyhetsredaksjonen i Boston, Paris eller New York.

Annonse


– De kan skyte den, fengsle den eller ta den til fange. Det gjør ikke noe. Den er jo bare en robot, sier han.

Ispirert av Rambo

Csikszentmihalyi fikk idéen etter å ha leid «Rambo 3» i den lokale videosjappa. Etter forskerens mening viser denne filmen klart at amrikanerne har seg selv å takke for det som hendte i Afghanistan etter 11. september.

– Amerikanerne pumpet våpen verd millioner av dollar inn i Afghanistan. Jeg stolte ikke et øyeblikk på det mediene rapporterte, sier han.

Som Mars-robot

Journalistroboten er smidd over samme lest som den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs Mars Explorer. Den kjører på fire hjul som en bil, får drivstoff fra sola og finner fram ved hjelp av satellittnavigering (GPS).

Mer finner du HER.

Annonse