Anti-virus 1

Annonse


Skjerp dere, PC-brukere!

Anti-virus 1Med dagens utspekulerte viruskodere kan selv ikke det mest oppegående av antivirusprogram holde koken. Datapøblene blir stadig flinkere til å lage virus spesielt med tanke på å omgå sperrer i kjente programmer, og ligger foreløpig ett skritt foran.

– Virus i dag sprer seg veldig fort, og du vil ofte kunne se at programvaren ligger litt i etterkant av hva som kommer ut av virus. Programmene inneholder riktignok en rekke proaktive deteksjonsmetoder for å fange opp nye virus, men viruset kan være laget nettopp for å gå rundt slike deteksjonsmetoder. Det har vi sett mye av i det siste, da mange virus åpenbart har blitt kodet spesifikt for å omgå et eller annet AV-produkt, sier Snorre Fagerland i antivirus-selskapet Norman.

Ting tar tid

Norman, for eksempel, gjør normalt oppdateringer tilgjengelig til sitt antivirusprogram ca. en gang i uken, i form av nye definisjonslister som inneholder de siste virusene som har blitt funnet. Dette betyr i praksis at det kan gå opp til en uke fra et virus blir kjent til din PC er sikret mot dette viruset.

Hvis det derimot skulle dukke opp noen virus som er skadelig nok, eller sprer seg raskt nok til å anses som en større trussel, sender AV-selskapet ut en ny oppdatering umiddelbart – typisk en halvtimes tid etter at alarmen er slått.

Annonse
Med andre ord, selv om du har et oppdatert antivirusprogram installert, er det ikke dermed sagt at du er sikret mot angrep fra nye virus.

– Du kan aldri bli helt sikker. Folk har kanskje oppdatert AV-programmet sitt, og føler seg trygge. Så får de et infisert vedlegg som er skannet, og klikker på det. Da er det gjort, sier Fagerland til ITavisen.no.

Proaktiv alarm-tjeneste

Det danske selskapet Virus112, som nylig har startet opp en norsk avdeling, mener å kunne hjelpe bedrifter med det lille ekstra som trengs for å komme virusene i forkjøpet.

– Jeg tror virus-situasjonen vil bli tøff for mange norske bedrifter i året som kommer. Fordi de ikke er proaktive nok, og dessverre tror at AV-programvaren og brannmuren som benyttes gir dem 98-100 prosent beskyttelse, sier Eddy Bang i Virus112 Norge til ITavisen.no.

Ved å sørge for å være konstant oppdatert på siste nytt innen virus, er tanken bak Virus112 å kunne informere sine kunder om virus i det kritiske øyeblikket rett etter at de blir oppdaget, men før AV-programmene blir oppdatert med de siste definisjonene.

– Grunnen til at Virus112 ble stiftet, var på det grunnlaget at ‘det kan ikke være riktig at man får virus gang på gang selv om man har investert penger i en AV-Løsning’, sier Bang.

I samarbeid med viruseksperter har Virus112 utviklet en søkerobot som overvåker nettet for virusangrep. Ved hjelp av dette verktøyet overvåkes blant annet nettsteder hvor virusprogrammører selv legger ut sine verk, chattesteder for viruskodere, nyhetsgrupper og informasjonsportaler.

– Våre konsulenter sitter manuelt og overvåker forskjellige virus og ormer ved hjelp av denne roboten, og kan ganske hurtig se om et virus vil utgjøre en trussel mot våre Skandinaviske kunder. Gjør den det, slår vi en alarm med en detaljert beskrivelse av viruset på SMS, mail og fax, forteller Bang.

I fjor ble over 200 virus oppdaget ukentlig, men Virus112 fant det kun nødvendig å slå alarm på 13 virus gjennom hele 2001. Blant disse var Magistr, Sircam, Nimda og Badtrans.

Følg med selv

Virus112 selger sin alarmtjeneste til bedrifter, men også for privatkunder er det ikke så dumt å ta forholdsregler mot virus – selv om man har et skikkelig AV-program installert.

– AV-programmer alene er ikke nok! Det vil gjøre deg sikrere, men bruk hodet og vær litt mistenksom. Ikke stol på alt du får i innboksen. Mail tilbake til “mistenkelig vedlegg” og spør om du virkelig har sendt dette, og om det er trygt å åpne, sier Fagerland til ITavisen.no.

Er du interessert i å holde deg oppdatert om siste nytt på virusfronten, gir vi deg her noen lenker som inneholder oppdatert informasjon om hva du bør passe deg for:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse