GPRS m/telefoner

Annonse


– GPRS meningsløst uten innhold

GPRS m/telefonerI en rapport fra konsulentselskapet Strand Consult får europeiske operatører det glatte lag for manglende evne til å utnytte GPRS-teknologien. Bare norske operatører slipper noenlunde helskinnet gjennom analysene.

Todelt

Fordelene med GPRS kan deles i to, heter det i rapporten..
Det øker hastigheten for dataoverføring via WAP med 4 til 5 ganger, og det gir en mye raskere tilkobling, tilsvarende forskjellen mellom analoge- og ISDN-modem.

I tillegg gir det operatørene en mulighet til å lære opp og forberede brukerne på tjenester som kommer i UMTS-nettene. For operatørene er GPRS et strategisk og kostnadseffektivt første skritt for å sikre inntjening av de enorme UMTS-investeringene.

Nokia som syndebukk

Men på tross av disse fordelene og mulighetene har ikke trafikken i nettene øket. Operatørene har lagt skylda på Nokia, som ikke har hatt GPRS-telefoner på markedet. Men nå er disse kommet, uten at bruken av mobilt internett har økt. Med andre ord er WAP over GPRS i ferd med å bli den samme floppen som WAP over GSM ble, hevder forfatteren av rapporten.

Annonse
Uten at det utvikles innholdstjenester folk har bruk for vil det heller ikke bli noen vekst i bruken av mobilt internett. Men operatørene er mer interessert i å utvikle innhold for SMS, og overser potensialet i WAP over GPRS.

Spår konkurser

For operatørene haster det med å bygge ut parallelle inntektskilder, der roaming og inntektsfordeling er nøkkelelementer. Uten modeller som kan skape innhold og inntekter og lære brukerne den nye teknologien vil flere operatører ikke leve lenge nok til å oppleve markedet for 3G-tjenester, heter det i rapporten.

Norge i særklasse

Rapporten heter »Show me the money», og analyserer 28 mobiloperatører og deres inntektsmodeller. Rapporten konkluderer med at bare norske operatører har lyktes i å overføre erfaringer og suksess fra SMS til strategier for WAP via GPRS. Som et resultat av dette er Norge et av de få stedene i verden der utviklere kan ha noe igjen for å utvikle WAP-tjenester, konkluderer rapporten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse