Posten og sikker e-post

Annonse


Én adresse for både post og e-post

Posten og sikker e-postFremtiden slik Posten Norge og den tekniske tilretteleggeren og produktuvikleren Ergo Group ser det, er lettvint, praktisk, og formodentlig også sikkert. Ved å gi flest mulig innbygere en egen personlig, unik og evigvarende e-postadresse og elektronisk ID, åpnes det for en rekke nye tjenester og løsninger.

– Vi baserer løsningene våre på en åpen infrastruktur, og tror det er best for sluttbrukeren. Med posten som tiltrodd tredjepart åpner virkelig mulighetene seg, sier Marian Xavier, informasjonssjef i Ergo Group.

Tung adresse

For eksempel kan e-post sendes kryptert, rekommandert, og med lesebekreftelse. Du får tildelt en eneste e-postadresse, som varer livet ut. Du kan naturligvis sette opp denne til å videresende post til hva du nå måtte bruke ellers av e-posttjenester, men din personadresse vil alltid bestå.

Riktignok får man ikke muligheten til å velge sin egen hippe personadresse. Selv om jeg nok kunne ønsket meg en tøff adresse som [email protected], så må jeg klare meg med en tungtfordøyelig tildelt monster av typen [email protected]. Den siste kryptiske koden som følger etternavnet er visstnok generert fra personnummeret, og skal sørge for å gi en unik adresse i de tilfeller hvor flere adressenter har samme navn.

Annonse
Posten skal frem

Planen på sikt er at også vanlig post skal kunne adresseres med personadressen. Skriver man e-postadressen på et brev eller en pakke, vil den komme frem til mottaker som vanlig. Man vil også kunne få melding om at det har kommet pakke via e-post eller SMS, slik at man for eksempel kan plukke den opp på vei hjem fra jobb. Det vil også bli mulig å registrere seg med flere postadresser, og veksle etter behov.

– La oss si at du har fått en pakke. Du kan da for eksempel få en testmelding som spør deg hvor du vil ha den levert – hjem, på jobb, eller kanskje på hytta, sier Xavier til ITavisen.no.

Smartkortet kommer

Over nyttår lanseres også digital signatur som med din elektroniske ID skal kunne brukes til det meste av nettbetalinger, sertifisert underskriving av e-post, og også fremtidige smartkortløsninger. Tanken er å legge alt på en chip, så man slipper å drasse på den tjukke bunken med kort i lommeboka.

– Vi jobber mye med smartkort- og chip-løsninger for mobiltelefon. Det ønskelige er jo å pakke alt som er av bank, forsikring, medlemskort, penger, og VISA inn på ett og samme kort. Vi er også i samtaler med forsvaret om å legge vernepliktsboken inn på smartkortet, forteller Xavier.

Mer informasjon om elektronisk ID, personadresse, og e-kurèr finner du på eposten.no. Du kan allerede i dag begynne å bruke en del av tjenestene, og registrere personadresse gratis.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse