Palm V m/mobil

Annonse


Bruker Palm i krigen

Palm V m/mobilPalm har solgt et sted mellom 30 000 og 50 000 Palm V til marinen, og mellom 25 000 og 30 000 til hæren, opplyser salgssjef John Inkley i Palm Inc. til MSNBC.

Hva disse brukes til, er delvis hemmelighetsstemplet. Men om bord på destroyeren USS McFaul, som nå fyrer av raketter mot Afghanistan fra gulfen, er det 32 infrarøde porter for synkronisering mot PDA. Skipet fungerer som et laboratorium for PDA som krigsutstyr.

E-post fra kona

Om lag halvparten av det 300 mann- og kvinnesterke mannskapet har sin egen, personlige Palm. Disse bruker de til å laste ned e-post hjemmefra, svare på den i ro og mak og sende den videre via skipets server.

I tillegg brukes maskinene til å skaffe seg oversikt over forsyninger.

Annonse
– Muligheten til å lese e-post hjemmefra styrker moralen enormt, sier en talsmann for den ameirkanske marien.

Kartlegger fienden

Men det er også klart at håndholdte maskiner brukes i rene krigsoperasjoner. I følge MSNBC er det utviklet spesiell programvare som kan kartlegge fiendenes stillinger. Dette gjøres i utgangspunktet på større maskiner, men data kan lett overføres og vises på håndholdte enheter. Via medbrakt kommunikasjonsutstyr kan bakkebaserte mannskaper langt inne i Afghanistan raskt oppdatee seg på fiendens troppeforflytninger og de geografiske omgivelsene.

Super-PDA

Om det er Palm V som brukes til dette, er imidlertid uklart. Den amerikanske hæren har i tillegg til Palm også bestilt en rekke Windows CE-baserte enheter, samt lette, bærbare maskiner som er spesielt utviklet for krigsoperasjoner.

Noen av disse er svært eksotiske, sett fra forukersynspunkt. En av leverandørene, Paravant, lager super-håndholdte som tåler nærmest enhver påkjenning og som er spesifisert nesten som en fullblods PC.

Det finnes flere modeller. En av dem, Leopard, kan kobles til infrarød kikkert. En annen, RHC-500, kan spore fiendtlige bevegelser i området der soldatene befinner seg. Dette er dyrt utstyr. Så dyrt at det amerikanske forsvaret bare har tatt seg råd til et par hundre enheter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse