MS.NET

Annonse


Navneforvirring i Microsoft

MS.NETFor å ta det helt fra begynnelsen:

Det hele startet med Whistler, som fortsatt er navnet på de betaversjoner av Windows XP som ikke heter Blackcomb. Eller er det omvendt – eller heter det begge deler?

Windows XP er klientversjonen av operativsystemet. Det kommer til høsten, på en PC nær deg. I hvert fall står det «XP Ready» på alle kliss nye PC’er.

Bra navn

Windows 2002 var det opprinnelige navnet (eller skal vi nå si arbeidstittelen?) på nettverksoperativsystemet – altså avløseren til NT og 2000.

Annonse


Et bra navn, spør du oss. Selv om 2002 sikkert ville vare til 2005, slik Windows 95 var siste nytt fram til 1997 og Windows 98 og 2000 lever lykkelig blant oss i 2001 (hvem er det egentlig som bruker ME?).

Alt og ingenting

Men Microsoft vil ikke vite av 2002 lenger. De har i stedet lansert .net Server, for å markere at det nye operativsystemet er en del av deres .net-strategi . .net ser så langt ut til å være ASP-løsninger og interaktiv bruk av ekstern programvarebaserte tjenester via nettet. Men etter meldingene fra Redmond de siste månedene å dømme er det utrolig mye mer – nærmest alt og ingenting.

En mer presis definisjon på .net er kanskje «alle nettbaserte tjenester Microsoft eier og driver»

Microsoft er ivrige etter å presentere .net som noe helt nytt, selv om konkurrenter og kritikere (som ofte er identiske) sier at alt sammen finnes fra før.

Vintersport

Blackcomb er mest kjent som et hotell på vintersportstedet Whistler(!) i Canada. Om det er noen forbindelse her – for eksempel at Microsoft-programmererne sto på ski mellom slagene mens de utviklet hva-det-nå-heter, vet vi rett og slett ikke.

Sikkert er det imidlertid at Blackcomb er navnet på den betaversjonen av XP (.net?, Whistler?, 2002?) som nå er ute hos testerne.

Hele greia på nettet?

Og hva vil det stå på de nye serverne? «.net ready»?

Og ble du nå noe klokere?

Uansett skal det bli spennende å se hva som står på CD-pakkene til høsten. Dersom ikke Microsoft i siste liten bestemmer seg for å kutte ut kartongen og legge hele greia ut på nettet – i tråd med .net-filosofien.