Linux gjenoppstår

Annonse


HP: – Linux desktop lever!

Linux gjenoppstårInvestorenes dalende vilje til å støtte de mange selskapene som skal utvikle Linux er forbigående, hevder Perens. Han tilbakeviser at Linux Desktop er død, og sier operativsystemet vil ha samme utvikling i PC-markedet som det har hatt på server-siden. Her var det tidligere sett på som en kuriositet, mens det i dag er i ferd med å ta en større del av markedet.

Det var en tid da et hvert selskap som jobbet med Linux kunne regne med stigende aksjekurser. Men glansen har avtatt, og en markedsdandel på 2 prosent virker ikke særlig oppmuntrende på investorene.

For riktig å understreke den nye atmosfæren gikk Eazel rett på trynet etter å ha svidd av rundt 100 millioner kroner på å utvikle en ny Linux Desktop uten å komme lenger enn til en filbehandler.

Ser ikke håp

Analytikere og store aktører som Dell, sier de ikke kan se noe gjennombrudd for Linux i overskuelig fremtid.

Annonse


Men å utelukke Linux for desktop er kortsynt, sier Perens. Utviklingen startet fra bunnen for om lag 4 år siden. Andre operativsystemer brukte mye lenger tid på å utvikle seg til det nivået der Gnome og KDE ligger, hevder han.

Perens leder arbeidet med Linux og åpen kildekode for Hewlet-Packard. HP sier de er fast bestemt på å bringe Linux til massemarkedet. En av grunnene er at de kan selge billigere maskiner til land som Kina når de slipper å måtte betale lisensavgift på operativsystemet.