Amiga

Annonse


– Amiga lever!

AmigaDu husker kanskje de gode gamle A500, A1000 og A1200 som var å finne i de tusen hjem fra midten av 80-tallet og et knapt tiår fremover. Den gang var Commodore Amiga en revolusjon først og fremst som spillmaskin, som kunne tilby tidligere uante muligheter innen lyd og grafikk for en overkommelig pris.

Etter at Commodore gikk konkurs i 1993/94 har det vært mye fram og tilbake med Amiga, som konstant har skiftet eierskap og målsetting. De siste syv-åtte årene har en rekke nye produkter elegant unngått å nå ut på forbrukermarkedet, mens en gjeng trofaste Amiga-supportere har gjort sitt beste for å drive utviklingen videre.

Holdt i live av fansen

– Det er brukerene som har presset Amiga til å fortsette å utvikle AmigaOS. Amiga er i så måte likt Linux, i det at du har masse gratis programvare tilgjengelig, selv om kildekoden til operativsystemet ikke er åpen, sier Amiga-fantast Michal Bergseth.

Bergset for alle sine databehov dekket av sin Amiga 4000, som han bruker til både surfing, chat på IRC, tegneprogram, spill, og desktop publishing.

Annonse


– Folk ser skjermbilder fra Amiga i dag, og sier “Wow – nå har de endelig fått skikkelige GUI”. Da har de rett og slett ikke følgt med i utviklingen. Amiga har vært på høyden lengde, men har bare hatt et problem med markedsføringen, forteller Bergseth.

Perfect Paint, et av de mange kvalitetsprogrammene til Amiga, som i tillegg er fullstendig gratis.

Framtidas Amiga

I januar i år kjøpte Amino produktnavnet og rettigheten fra daværende eier, Gateway, og gikk inn i partnerskap med Tao. Amiga Inc. er nå et eget selskap, og jobber mot lanseringen av den «nye» Amiga. Og multimedia står fremdeles sentralt, selv om spill-aspektet ved Amiga er tonet kraftig ned.

Amiga stiller nå med en “virtuell CPU”, som gjør det mulig for programmene å kjøre på en rekke forskjellige prosessorer og systemer, blant annet Linux, Windows, Windows CE (PocketPC), OS/2, og QNX4. Med andre ord vil morgendagens Amiga være fleksibel og system-uavhengig. Utviklingssett er tilgjengelige for både Windows og Linux, og det splitter nye AmigaOS 4.0 er rett rundt hjørnet. Siste nytt er at Sharp kunne vise frem sin nye Linux-baserte PDA, Zaurus, som er sterkt integrert med Amiga.

– I Norge er det i underkant av to tusen mennesker som bruker Amiga seriøst, blant annet lokale TV-stasjoner og aviser. Det er absolutt liv i Amiga-verdenen, sier Bergseth til ITavisen.no.

Amitopia, Norges eneste oppegående Amiga-blad, er naturligvis helprodusert på Amiga. Siden «nylanseringen» i Januar 2001, har bladet 50 aktive abonnenter. For mer informasjon, ta kontakt med redaksjonen, på [email protected], eller besøk www.amigaworld.org.

Mer om Amiga

Interessert i å vite mer om Amiga? Her finner du noen gode nettsteder å begynne med:

  • Amiga.com – Amigas offisielle hjemmesider, hvor du alltid finner siste nytt på Amiga-fronten
  • Wafercard – Norsk forhandler av brukt Amiga-utstyr.
  • Datakompaniet – Butikk og servicecenter for Amiga
  • www.amiga-news.deAmiga-news – Nyheter om Amiga, samt bilder fra Amiga på den nye PDA-en Sharp Zaurus.
  • www.amiga.org – et nettsted full av Amiga-ressurser.
  • Aminet – det beste stedet for programvare, shareware og freeware.
  • Elbox – dette selskapet spesialiserer seg på å lage kort som gir PCI-støtte til Amiga, slik at du kan bruke mange vanlige grafikk-, nettverks- og lydkort
  • AmigArt – stor portal til alt du trenger av Amiga-stoff.
  • Polarboing – Norsk nyhetssted for Amiga.
  • WinUAE – Dette er en emulator, som blant annet gjør deg i stand til å kjøre en rekke gamle Amiga-programmer under Windows (ikke noe som en god runde Defender of The Crown…)