Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bluetooth – en testopplevelse

Nå har vi endelig fått blåtann både i lomma og i stressen. Det måtte en mindre hær med IT-journalister til, men vi fikk det meste til å fungere til slutt.

Arne med Bluetooth
Redaksjonene til Ukeavisen Telecom og ITavisen.no har samarbeidet om å teste kommunikasjonen mellom ulike Bluetooth-enheter.

Etter en uhyre krevende installering, har vi lyktes i å få blåtann til å knytte forbindelsen fra en Toshiba laptop med blåtannkort til en Ericsson R520 og derfra ut på GPRS-nettet til Telenor. Dette er blåtann på fødestadiet, men barnet kan bli virkelig vakkert en dag.

Historien

For to år siden ga Ericsson oss en stein. Det var en pen stein med hieroglyff-imitasjon av den danske Kong Blåtand med laptop. Fram til påske, har det vært vårt eneste blåtann-produkt. Riktignok har det svevd rundt et hodesett fra Ericsson og egen blåtann-modul til telefonen for det formålet, men det hadde marginal interesse. Blåtann må inn i produktene, skal det bli fart i sakene.

På CeBit var det visstnok mange blåe tenner, men de passet ikke i samme tanngard. Den STORE demoen ble en fiasko. Nå i april skal 115 blåtenner i kompatibilitetstest. Mye tyder på at den lykkes for noen.

Fra PC til GPRS

Stor var derfor spenningen da vi fikk budsendt en prototyp av Ericssons R520 med innebygd blåtann og to Toshiba-blåtannkort. Her skulle telefon snakke med PC for første gang via blåtann.

Mobiltelefonen Ericsson R520 har innebygd Bluetooth.

Og det har den gjort. Undere over alle undere. Vi har til og med lyktes å kommunisere i GPRS-modus fra laptopen via blåtann og R520!

Den STORE FORSKJELLEN fra optimal utnyttelse av IR er at blåtann tillater deg å ha telefonen i lomma eller du kan gå opptil 10-12 meter fra maskinen og fortsatt være oppkoplet.

PC-kort med Bluetooth fra Toshiba.

Dette betyr for eksempel at bare du kommer inn i rommet skal nå etter hvert blåtann sette opp forbindelsen slik at Outlooks avtalebok og telefonens avtalebok helautomatisk blir synkronisert! Foreløpig mangler Ericsson programvaren for dette, men har lovet at den skal være på plass nå i april. Det er en nydelig funksjon: Hvis du vil kan synkroniseringen skje uten at du løfter en finger. Snart skal også jeg stole på elektroniske avtalebøker.

En annen bra ting er at du slipper kabler når du skal surfe på nettet eller sende av gårde et brev. En tredje er at med hodesettet har jeg en rimelig trafikksikker billøsning fordi telefonen også har ganske god talestyring.

Mye plunder, for mye heft

Men spør du oss er dette ikke kommersielt salgbart riktig ennå. Årsaken er at installasjonen krever minst tre datakyndige journalister med telefonisk support fra minst 2-3 tekniske eksperter. Forbannet være all driverproblematikk! Forbannet være Microsoft som ikke vil bygge blåtann-support inn i Windows! Forbannet være Telenor Mobil som ikke vil åpne datakanaler i GPRS på skikkelig vis! Ros til Ericsson og Toshiba for å være først ute med skikkelige produkter, men ris fordi disse er alt for kompliserte å ta i bruk.

Problem 1: Du må sette opp noen vanskelig AT-kommandoer på telefonen. Her måtte vi ha teknisk assistanse.

Problem 2: Vi fikk lett to PCer med Windows 98 til å snakke sammen, men da undertegnede skulle ha blåtann inn i en Dell med Windows 2000 gikk ikke det fordi Toshiba ennå ikke har sluppet driveren for Windows 2000.

Problem 3: Vi får ikke de to enhetene til å se hverandre automatisk. Begge må aktivt settes i kommunikasjonsmodus for å finne hverandre. Og det har vært en god del plunder for å få det til. Kanskje er det vi som ikke har forstått installasjonsprosedyrene skikkelig, men i så fall er det prosedyrene og ikke oss det er noe galt med. Som iherdige mobilkommunikatører i mange år, er vi nok over middels skolert på området. Vi er blitt lovet automatisk nettoppdatering. Det ser vi virkelig fram til.

Problem 4: Jeg har Nomade-abonnement hos Telenor Mobil. Det skulle gi meg GPRS iallfall i 19,6 kbit trodde jeg. men nei, det gir meg GSM i 9,6 kbit/s. Skal du få Ericsson R520 til å utnytte GPRS må du ringe et eget nummer med egne passord og kommandoer. Og selv da målte vi hastigheten kun til 14 kbit/s. Når skal Telenor gi GPRS det rom tjenesten trenger? Det er tre kanaler ned til deg, minimum 2. Som det nå er framstår deres GPRS-tjeneste som en stor vits, spør du meg. Og det er det stadig noen som gjør.

Problem 5: Noe av det som gjør at jeg vil lovprise blåtann og GPRS i samspill mest, vil være automatisk e-post oppdatering når jeg har satt opp utstyret til det. Her skal jeg – bare Ericsson leverer sin e-postklient til R520 (noe de har lovet å gjøre hvilken dags som helst) – kunne få fordelene med Always On i GPRS i praktisk bruk for første gang. Hvis så blåtann kunne videreformidle denne e-postoppdateringen til Outlook i min medbragte blåtann-laptop automatisk, ville livet bli veldig mye enklere å leve. Jeg frykter imidlertid at kalenderen har skiftet årstall før det skjer…

Blåtann i hverdagen

Det er åpenbart at blåtann vil invadere vår hverdag. Før jul har jeg kanskje også en blåtann-skriver i hjemmet. Og da begynner det å likne noe. Men mitt etterlengtede blåtann-fotoapparat med en profil som gjør at jeg kan sende bilder rett fra apparatet i redigeringsmodus til redaksjonen, tar det nok 1-2 år til før jeg får.

Vi har nå fått oss helt nye Sony Cyberspot-kameraer i redaksjonen. For 1,5 år siden ble mitt gamle fotoapparat stjålet. Da lovte jeg meg selv at jeg ikke skulle kjøpe nytt fotoapparat før de digitale var gode nok og utstyrt med blåtann som beskrevet. Nå er apparatene forlengst gode nok, men blåtann kom altså for seint til at jeg kunne holde mitt løfte. Ifølge leverandørene var dette like rundt hjørnet for 1,5 år siden.

Jeg er ikke i tvil: Blåtann vil være omkring meg i hverdagen i stadig større grad. Industrien, minus Microsoft, står fortsatt samlet bak. Teknologien er i ferd med å bevise sin eksistensberettigelse og den har ingen konkurrenter. Verken IR eller trådløst Ethernett 802.11b og a er det. Feilen var at industrien lovte for mye for tidlig.

Nå møter vi framstegene med brutte forventninger og kanskje ikke den entusiasme blåtann fortjener. For selv om vi skriver mye om bredbånd er dette smalbåndet slett ikke å forakte (1 Mbps). Og selv om det har tatt lenger tid enn forventet, er det likevel slik at blåtann har tatt kort tid å utvikle sammenliknet med andre radionetteknologier.

En stor takk til mine kolleger Martin Sivertsen og Espen Irwing Swang. Uten deres assistanse i flere timer, hadde ikke jeg i denne artikkelen kunnet bevitne at blåtann fungerer.
Arne Joramo

Stikkord: Mobil