Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Passport-kontrakten bare tull

Microsoft ror så det fosser når det gjelder den famøse Passport-kontrakten, som gir Bill Gates & co full kontroll over alt materiale du lar passere gjennom deres tjenester. Nå sier de at kundene kan se bort fra hele kontrakten.

MS Passport tull
Microsoft har fått et alvorlig problem med kontrakten som alle Pasport-brukere må skirve under på, enten de bruker Hotmail, MSN eller andre tjenester som Microsoft og deres underselskaper tilbyr.

Full kontroll

I den norske versjonen av kontrakten står det blant annet:Ved å poste meldinger, laste inn filer, legge inn data, levere inn tilbakemeldinger eller forslag eller involvere Dem i noen form for kommunikasjon med eller ved hjelp av Passport Web-området, garanterer og står De inne for at De eier eller på annen måte innehar de rettighetene som er nødvendig for å gjøre dette og De innvilger Microsoft og dets affilierte selskaper en tillatelse til å:

  1. Bruke, endre, kopiere, distribuere, overføre, fremvise for offentligheten, fremføre for offentligheten, fremstille eksemplar av, utgi, viderelisensiere, skape avledet verk av, overføre eller selge slike kommunikasjoner.
  2. Underlisensiere til tredjeparter en ubegrenset rett til å utøve alle de forutgående rettigheter som er innvilget hva angår kommunikasjonen.
  3. Utgi Deres navn i forbindelse med slik kommunikasjon.

Plasterlapp

Etter hard kritikk fra organisasjoner og enkeltpersoner som er opptatt av personvern la Microsoft tirsdag inn et tillegg i kontrakten som spesifiserte at dette ikke gjaldt vedlegg, tekst og annen informasjon som brukeren lar passere gjennom Microsofts systemer til tredjepart.

Foreldet

I går kveld gikk de enda lenger. Nå sier de at brukerne rett og slett kan se bort fra hele kontrakten!

– Den enkle forklaringen på all denne forviringen er at reglene for bruk av Passport rett og slett er foreldet. Vi er inne i en prosess der vi skal oppdatere reglene i samsvar med vår personvern-politikk. Vi kommer med noe nytt om en dag eller to, sier Microsoft-talsmannen Tom Pilla til Wired News.

Arbeidsuhell

Han innrømmet at kontrakten har vært i bruk lenge, og at det er et rent arbeidsuhell at ingen har oppdatert den før. Det underlige spriket mellom de faktiske brukervilkårene og Microsofts prisverdige personvern-regler forklarer han med at de er to helt forskjellige ting.

Latter

Microsofts kritikere har om ikke annet fått seg en god latter, selv om kontrakten slik den står både i Norge og andre steder i verden virker skummel nok.

– Dersom Microsoft ikke vet hva som står i deres egne kontrakter, hva skal da brukerne tro? Spør personvernaktivisten Jason Catlett i organisasjonen Junkbusters.

I går ble ITavisen.no lovt en kommentar fra Microsoft Norges juridiske avdeling. Men så langt har det vært dørgende stille. Vi forsøker igjen i løpet av dagen, dersom selskapet ikke har tatt juridisk påskeferie.