Annonse


Microsoft avviser XP-crack

Microsoft Office er verdens mest utbrette kontorprogram. Piratkopier utgjør hele 98 prosent i noen land. Derfor har nye Office XP utviklet noe de håper er en vanntett kopieringsbeskyttelse.

Microsoft får halvparten av sin omsetning og fortjeneste fra Office, men i Nord-Amerika er andelen piratkopier 25 prosent, i Norge 36, i Kina 90 og i Vietnam hele 98 prosent!

– Det er ville tilstander, sier Paul Udjus som er anti-piratkopieringsansvarlig hos Microsoft Norge. Å være Sabeltanns banemann er ingen populær posisjon!

Bråstopp etter 50. gang

Flere lesere har spurt ITavisen.no om hvordan kopisperren som låser Office XP-lisensen til en bestemt PC, fungerer. Er det mulig å lure den?

Annonse


Når du installerer Office XP, blir du spurt om du ønsker å aktivere. Hvis du svarer nei, kan du starte applikasjonene 50 ganger. Da forvandles Office XP til en »viewer» der du forsatt kan se på dokumentene, men ikke opprette, endre eller lagre.

Finkjemmer maskinvaren

Ved installasjonen må du som tidligere taste inn produktnøkkelen på baksiden av CD-omslaget. Da henter kopieringsbeskyttelsen tak i nøkkeldata om PC-ens maskinvare, som den kombinerer med produktnøkkelen og genererer til et unikt ID-nummer. PC-merke og -modell, programvare og tilkoblet utstyr blir ikke registrert.

– Du må du oppgi navn, land og kontaktinformasjon. Dataene blir kun brukt ved aktiveringen, forteller Paul Udjus.

Genererer ID-nummer

Nøkkeldata kan f.eks. være at PC-en har 15 GB harddisk, 800 MHz prosessor, eller 32 MB grafikkminne. Teknologien kombinerer et tilfeldig utvalg av disse tallene (15, 800, 32) med produktnøkkelen, og genererer en nummerstreng med et ID-nummer.

Ved å knytte produktnøkkelen til maskinvaren forhindrer Microsoft at samme Office-CD kan installeres i flere PC-er.

Via nett eller telefon

Det er ikke mulig å lure kopisperren ved å unnlate å koble seg opp mot Internett. Office XP spør om du vil aktivere via Internett, eller via en gratis, døgnåpen telefonlinje. Microsoft forvisser seg uansett om at nummerstrengen ikke er brukt tidligere, og gir deg et bekreftelsesnummer som enten overføres via nettet, eller tastes inn.

Kopieringsbeskyttelsen gjelder kun vanlige Office XP-pakker. Bedriftskunder slipper aktiveringsprosessen. De får en egen »nøkkel» som låser opp applikasjonene.

Ny harddisk, ny aktivering

Hvis du setter inn en større harddisk eller nytt grafikkort i PC-en, er det store sjanser for at Office XP krever ny aktivering.

– Aktiverings-veiviseren i Office XP, kan godkjenne noen maskinvare-endringer, men ved større endringer må du ringe gratisnummeret, opplyse om endringen og aktivere på nytt, forteller Paul Udjus.

– Kopieringsbeskyttelsen er tungvint for de som omkonfigurerer PC-en hver 14. dag, men de er i fåtall, sier han.

Kopi til den bærbare

– Hva med oss som både har en stasjonær og en bærbar PC? Må vi kjøpe to lisenser?

– Nei, du kan installere Office XP både i den stasjonære og i den bærbare. Office XP tillater to aktiveringer for egen bruk. Ved aktivering nummer to (den bærbare) må du ringe gratisnummeret, sier Udjus.

Hva med hjemmenettverk?

– Mange har to hjemme-PC-er koplet i nettverk som familien bruker på omgang – hva da?

– Hvis det er snakk om to stasjonære maskiner, må de kjøpe to lisenser. Hvis familien har fått PC-en og programvaren gjennom en hjemme-PC-avtale, kan Microsoft levere hjemme-PC-versjoner av Office XP til gunstig pris. Det er i så fall bedriften som må tilby det til sine ansatte, sier Udjus.

Kjøpe eller leie?

Over 120 millioner Office-brukere har ennå ikke oppgradert fra Office 95 eller 97, til Office 2000.

– Hvis du hører til de som ikke har oppgradert, lønner det seg å tegne vår 2-årige Office vedlikeholdsavtale. Da får du minst én, og kanskje to oppgraderinger til god pris, forteller Paul Udjus.

Office XP vil både bli solgt som før, og tilbudt per leieavtale (electronic subscription license).

– Leieavtalen blir sannsynligvis billigere enn tradisjonell oppgradering, sier Paul Udjus.

Crackere på hugget

Microsoft har hittil vært forsiktig med kopisperrer, for ikke å åpne markedet for Lotus SmartSuite og Sun Star Office.

– Det er selvfølgelig en balansegang, men ingen ønsker å se sine egne produkter stjålet, sier Paul Udjus hos Microsoft Norge. Foreløpig har ingen lyktes i å cracke sikkerhetskoden, men mange forsøker. På nettet finnes allerede en utgave av Office XP med volumnøkkel (fra en bedrift) som ikke krever registrering.