Annonse


TEST: Olympus Eye Trek VR-briller

Mulighetene for Olympus Eye Trek brillene synes endeløse: spille TV-spill uten å forstyrre mor og far, se DVD-film på bussen, se DVD-film i senga, se DVD-film mens du trener, se DVD-film i hagen, se DVD-film på gangen, se DVD-film på loftet…

Det er ingen tvil om at et produkt som Eye Trek åpner muligheter for en privat skjermopplevelse, og som i prinsippet lar deg være et multimedia-menneske uten å nødvendigvis være knyttet itl et TV-apparat eller en datamonitor.

Likevel er det vanskelig å ikke bli skuffet over Olympus FMD-200PS. Ikke minst hvis du har punget ut seks tusinger for disse brillene, som strengt tatt må være som et kuriositetsprodukt å regne.

Først en kort beskrivelse

Brillene har en vekt på omlag 100g, og virker relativt spinkelt konstruert med mye tynn plast. Hva skjer hvis du knekker noe, eller må skifte ut en del? To standard øreplugger for stereolyd er koblet rett inn i brillene, og fra den ene siden går det en kabel til en større hovedboks, hvor tilkobling til avspillingsutstyret skjer.

Annonse


Hovedboksen kobler du til et strømuttak i veggen, og lyd- og bildesignaler kobles til med vanlige analog SCART- eller RCA-plugger. Det betyr at det er en smal sak å koble brillene til en videospiller, DVD-spiller, Playstation 2, DV-kamera, eller andre videokilder med standard utganger.

Når du har på deg bildene danner de to mini-skjermene inntrykket av at du sitter foran en relativt stor skjerm. Ifølge Olympus er opplevelsen sammenlignbar med å være plassert to meter fra en skjerm med diameter på 1,30 m.

Brillene sitter slik at de ikke omslutter synsfeltet ditt, og du kan fortsett følge halvveis med på hva som skjer i rommet ved å flytte blikket mot kantene av innfatningen. De som venter seg en total-oppslukende filmopplevelse kan bare glemme det…

Så hva er problemet?

Det er en rekke svakheter med Eye Trek, hvorav et av de mest åpenbare er den lave oppløsningen på skjermen. Det hele virker nemlig veldig grovkornet, og selv DVD-filmer oppleves som om de er VHS-kassetter av middelmådig kvalitet.

Likeså er det slett ingen stor titterglede forbundet med å spille Playstation 2 på Eye Trek, da det meste fort blir grøtete og utydelig. Å bruke brillene til å jobbe med en datamaskin eller laptop er så og si umulig (men dette er jo like vanskelig på et vanlig TV-billedrør)

Det største anvendelsesområdet jeg kan se for disse brillene blir likevel filmtitting, først og fremst for de som er heldige eiere av bærbare DVD-spillere. Riktignok får du minst like god billedkvalitet på skjermene som slike spillere ofte er ustyrt med, men med Eye Trek kan du jo nyte filmen mens du for eksempel ligger på ryggen i senga.

Men hva hvis du vil se på film på verandaen, eller på bussen, hvor du ikke har tilgang til strømuttak? Jo, kontrollboksen til brillene har tydelig plass til et oppladbart batteri, men det følger ikke noe slikt batteri med i pakken. Ærlig talt, Olympus – når man betaler seks tusen kroner for et bærbart produkt av denne typen, bør man sannelig kunne forvente at batteriet er med på kjøpet!!

– Sjekk dette’a!

Likevel er det jo ikke til å stikke under en stol at du vil kunne ha en visse glede av å visse frem Olympus-brillene til alle som kommer på besøk – ikke minst fordi det fremdeles er langt igjen før VR-briller blir allemannseie.

Vi vet at det finnes mange som gladelig punger ut tusener for å ha de siste dingsene…men alle som venter på gode, praktiske og anvendelige skjermbriller oppfordres til å smøre seg med tålmodighet en liten stund til.

Annonse